Nagyi féle töpörtyűs kenyér recept

 

Töpörtyűs kenyér tésztája erősen hasonlatos a pogácsáéhoz

A töpörtyűs kenyér - nem nehéz kitalálni - lényegesen tartalmasabb egy átlag kenyértől, viszont felhasználási lehetőségei korlátozottabbak. 

A recept töpörtyűs - de előfordult, hogy e helyett pirított hagymával készítette. Természetesen az adag duplázható, viszont akkor a sütési idő megnő.

Töpörtyűs kenyér hozzávalói -  

fél kg liszt

20-25 dkg tepertő - bőr nélküli

kis fakanálnyi zsír

2-3 dkg élesztő

a tésztához esetleg egy tojássárga, de enélkül is tökéletes, inkább hagyjuk meg a kenéshez

1 kávéskanál só

fél pohár tejföl (1,5 dl)

egy kis tej

Szokásos élesztős tészta módjára kezdjük el, fölfuttatjuk az élesztőt a tejben. Míg az élesztő elkezd dolgozni, addig egy tálban a lisztben szétmorzsoljuk a zsírt, belerakjuk a tejfölt, a fölfuttatott élesztőt, majd a sót is, és ezeket jó alaposan összedolgozzuk. Ez annyit tesz - akkor lesz jó, ha a kezünkről már leválik szépen. 

Ekkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd szétterítjük rajta az előre ledarált töpörtyűt, aztán szépen összehajtogatjuk. 

Utána még háromszor nyújtunk, hajtogatunk, majd a végén kis pihenés után vekni formát alakítunk belőle. 

Sütés előtt jó negyedórára tepsibe téve még pihentetjük, majd lekenjük tojássárgával és nagyjából egy órát sütjük közepes lángon. 

A töpörtyűs kenyeret feldobhatjuk egy kis borssal is, de ne rakjunk annyit bele, mint a pogácsába. 

 Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva