Nagyi tepertős pogácsa receptje

 

A tepertős pogácsa igazi borkorcsolya, de télen egy pohár teával sem megvetendő

Régen sem volt idő mindig hajtogatni, pihentetni a tepertős pogácsa tésztáját - volt az úgy, hogy gyorsan kellett készíteni az ételt, mert dolog volt, sok mindent kellett még csinálni. 

A babrásabb süteményeket általában ünnepnapokra hagyták, hétköznap, átlagos hétvégén egyszerűbb tésztákat készítettek.

Ilyen volt a nagyi (HM) tepertős pogácsája is, a sok inasnak épp elég volt csak a napi ételüket elkészíteni - ha sütésre adta a fejét, akkor annak gyorsan kellett menni. 

Hozzávalók

1 kg liszt

1/2 kg darált, vagy apróra vágott tepertő

3-4 dkg élesztő

2 db tojás a tésztához

1 db tojás a kenéshez

jó kávéskanálnyi só

ha szeretjük bors

kb. 1 dl tejföl

A lisztet morzsoljuk el a darált tepertővel, majd ugyancsak morzsoljuk bele az élesztőt, még véletlenül se maradjon darabosan. 

Adjuk hozzá a két tojást, sót, esetleg borsot, és a tejfölt, majd dolgozzuk össze rendesen.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki nagyjából másfél ujjnyi vastagra, és közepes pogácsaszaggatóval szúrjuk ki őket. A maradékot összegyúrjuk, újra nyújtjuk, ismét kiszúrjuk... 

A tetejét beirdaljuk, berakjuk a tepsibe, majd szépen megkenjük tetejüket pici sóval felvert tojással.

170-180 fokos, előmelegített sütőben pirosra sütjük. Illata árulkodni fog. Ez a fajta tepertős pogácsa is megfelel minden elvárásnak. 

Fotó


Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva