Nagypapa ("Őfelsége") kenyere recept

 

Őfelsége kenyere - nyilván  tartalmas édesség

Eredeti neve persze Őfelsége kenyere, a nagypapás verziót nagyi adta neki - utalva arra, hogy párja nem vetette meg a különleges, de egyszerűnek kinéző süteményeket, és persze a jófajta rumocskát sem...

Ez a sütemény náluk ünnepinek számított, a hozzávalók nem minden nap kerülhettek fel az asztalra. És persze mondanom sem kell: nem gyerkőcöknek készült. Olyan igazi, éjszakai mulatozás, vendégeskedés "kísérője" lehet. Még akkor is, ha a rum alkoholtartalmának nagy része sütés közben elpárolog.  Az Őfelsége kenyeréhez nem kell sütőpor, nyilván élesztő sem, a kavarástól lesz laza. De ha valaki nem bízik benne eléggé - rakhat bele egy fél sütőport, hogy biztos legyen a dolgában. 

Hozzávalók:

2 szép, nagy tojás

2 szép, nagy tojásnak a sárgája

20 dkg cukor

20 dkg liszt

20 dkg felaprított füge

20 dkg megmosott, citromlébe áztatott mazsola lecsepegtetve

20 dkg kandírozott citrom-, vagy narancshéj, de lehet helyette más kandírozott gyümölcs is

és az egész lelke: 2 dl rum

Az egész tojásokat a tojássárgájával és a cukorral nagyon habosra keverjük - géppel pillanat alatt megy, aztán már kézzel lazán szórva, hogy jó sok levegőt vigyünk közé beleszórjuk a lisztet pillekönnyen belekeverve, majd jön a többi: mazsola, füge, cukrozott gyümölcs, s a végén a rum. Az egészet lazán összekeverjük, majd kikent tepsiben (közepes) - esetleg mélyebb, nagyobb formában kb. 160 fokon szép, lassan megsütjük. 

Az elején ne nyitogassuk az ajtaját,  ha már érzik jól a sült tészta finom illata, akkor nézzük meg, hogy a tészta közepe megsült-e. Aki még nem biztos magában az tűpróbával (ha nem tapad rá a tészta elkészült), aki már gyakorlott az a tészta közepét megtapintva érzi, hogy a tészta elkészült, vagy sem. 

Őfelsége kenyerét tölthetjük is, de valójában így finom, ahogy van, esetleg porcukorral megszórhatjuk. Van, aki vékony csokimázat rak a tetejére. (Mama ugyanolyan mázzal vonta be, mint  régen a zserbóval is tették. Cukor, kakaó, pici tej, végén parányi zsiradék - felfőzni addig, míg hólyagosodik, aztán gyorsan rá a tésztára és elkenni)

Fotó: Pixabay



Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra