Oldalas recept porhanyósan, fokhagymásan, köményesen - Isteni...

 

Az oldalas a sertés egyik legfinomabb része

Az oldalas a sertés egyik legfinomabb része - főleg ha nem nyesegetjük le a rajta lévő zsiradékréteget, hisz ettől lesz igazán ízes, zaftos.

Vegyünk másfél-két kg-nyi oldalast, ezt dolgozzuk meg, ha nagyon hártyás itt-ott vágjuk le róla, daraboljuk fel két csontonként, majd rakjuk egy éjszakára 3 dkg só, 1-1,5  liter víz keverékébe állni. Ha csak sütés előtt sóznánk, akkor kilónként 2 dekával kell számolni, de értelemszerűen a vízből nem szedi fel magára az összes sót - ezért kell több belőle. Áztatva másnapra már az alapfűszerrel tovább nem kell dolgoznunk.

Vegyünk elő 2-3 kanál zsírt, ebből 1 kanállal rajunk félre, ezt keverjük össze 2 kávés kanál őrölt köménnyel, és ízlés szerint őrölt borssal. Egy fokhagymát tisztítsunk meg, apróra vágjuk össze, vagy még jobb, ha átnyomjuk fokhagymaprésen.  Ha borsunkat nem akkor őröljük, hanem "zacskósunk" van - nyugodtan használhatunk majd annyit, mint a köményből. Most keverjünk össze mindent a zsírral, majd  kenjük szépen szét az oldalasokon. 

Majd rakjuk tepsibe szépen sorjába őket, rakjunk mellé legalább egy fej hagymát megtisztítva, ketté vágva - a maradék 2 kanál zsírt kicsit olvasszuk meg, és öntsük rá az oldalasra, és tegyünk alá vizespohárnyi vizet.

Fedjük le fóliával - és rakjuk előmelegített sütőbe egy órácskára párolódni jó közepes hőfokon.

Majd szedjük le a fóliát, ellenőrizzük hogy jó úton halad-e a hús a puhulás mezsgyéjén, majd rakjuk vissza a sütőbe, és időnkénti locsolgatás mellett pirítsuk szép pirosra az oldalasst. 

Nem csak az oldalast, általánosságban a sült húsokat érdemes így előkészíteni, előző nap sós vízbe rakni, így egyformán ízes lesz minden része. 

Jó étvágyat hozzá!

Fotó: Pixabay


Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva