Orosz hússaláta recept

 

Az orosz hússaláta megfelel minden éhes magyar gyomornak...

Millió féle módon készítik az orosz hússalátát, ez egy költségesebb módja az biztos, mert nem felvágottakból dobjuk össze, hanem valódi húsféleségekből - viszont érdemes egyszer kipróbálni, mert csodafinom. 

Akkoriból a recept, amikor még nem volt sokféle felvágott, vagy ha volt, azok nem hasonló ételek készítésére találtattak ki - manapság sem.... - ez egy kifejezetten különleges étel, más mint az általánosan megszokott. 

Hozzávalók - 

1/2 kg sült vagy főtt hús  - az a legjobb, ha van benne ilyen is, olyan is - csirke, sertés - ami csak van a háznál, 

40 dkg krumpli, 

20 dkg tisztított alma, 

15 dkg ecetes uborka, 

3-4 keményre főtt  tojás, 

15 dkg füstölt - főtt marhanyelv, 

nagy evőkanálnyi mustár, 

csipetnyi só, 

késhegynyi bors, 

ha van, mehet bele aprózott metélőhagyma, 

2 dl majonéz

1 kávéskanálnyi ecet, 

1 közepes citrom. 

 A krumplit héjában megfőzzük, majd lehűtjük, utána megtisztítjuk. 

Megfőzzük a tojásokat, azt is hideg vízbe tesszük, ha kihűlt megtisztítjuk. 

Ezután a húsokat félkisujjnyi vékonyra felszeleteljük, a burgonyát, uborkát, tojást is ugyanígy felvágjuk. Természetesen a füstölt nyelvet is, majd az egészet lazán összerázzuk. Sózzuk, borsozzuk, ha van mehet bele a snidling, amit előtte egy kis ecettel megízesítettünk.  Ismét összerázzuk az egészet. . Elkészítjük a tartármártást. A majonézt a mustárral, és különböző fűszerekkel - amit szeretünk - tárkony, kapor, esetleg apróra vágott olajbogyó, citrom mehet bele. Utoljára meghámozzuk az almát, és ugyanúgy vékony csíkokra vágjuk, mint minden más hozzávalót, és az egészet a salátához keverjük. Kóstoljuk meg, ha valami híja van adjuk hozzá. 

Úgy is készíthetjük, hogy a nyelvet csak hozzáadjuk szeletekben, de belevagdosva különlegesebb az összhatás. 

Néhány órára rakjuk hidegre, hogy összeérjen. Tetejére rakhatunk félbevágott főtt tojást. 

Érdekes hatása van, ha a kemény főtt tojás héját kívülről hálósan megtördeljük, majd sötétre főzött teába rakjuk az egészet. Legalább fél nap állás után kiszedjük, majd megtisztítjuk a tojásokat. Leöblítjük, és hagyjuk megszikkadni. Félbevágva fektetjük a saláta tetejére. A tojások  olyanok lesznek, mintha sötét háló lenne rajtuk. Így az orosz hússaláta nem csak jól mutat - de nagyon-nagyon ütős is...

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva