Panyolai pityókás ponty recept

 

A pityókás ponty tökéletes a karácsonyi menübe. Hisz benne van a lényeg - a ponty, és az itóka...

A pityókás ponty igazi ünnepi menünek számíthat, hisz tökéletes harmóniában ott van benne az egyik legfontosabb karácsonyi étel - a hal, és a finom borocska, mely ad neki egy igazi löketet.  
Vendégváró asztalra tökéletes.
Hogy az étel neve panyolai lett pusztán annyit tesz, hogy életemben először Panyolán ettem, mely a Szamos és Tiszta között fekszik.  Nyilván nem minden háznál így készítik, viszont mint tiszai pityókás ponty - ismert étel. 

Az adag kilós pontyra értendő.

Panyolai pityókás ponty hozzávalói - 
1 kg tisztított, szeletelt ponty
1/2 kg leveszöldség 
20 dkg krumpli
babérlevél, fehérbors, kakukkfű őrleménye két-három mokkáskanálnyi
só evőkanálnyi
fél üveg száraz, fehér bor
1 pohárnyi húsleves  - nagyjából 2 dl (ha nincs, tökéletes a leveskockás is)
15-20 dkg gomba
1 kanál mustár
1 kanál zsiradék
1 kanál liszt
Ha a hal mélyhűtött, akkor először feltétlen hagyjuk felengedni. A halat besózzuk, majd egy tálban hagyjuk pihizni legalább egy órán keresztül.
Ezután egy tűzálló edény veszünk elő, alulra belerakjuk a vegyes zöldséget felszeletelve, a krumplit is, rászórjuk az őrölt fűszereket, ráöntjük a fehérbort, meg a húslevest is a mustárral egyetemben - ezeket persze előre összekeverve. 
Ekkor mehetnek bele szépen, sorban a halszeletek, a tetejére pedig nagyjából 15-20 dkg gombát hintünk, lehetőleg csiperkét - mivel az nem olyan markáns ízű. 
Lefedve, lassú tűznél sütjük nagyjából egy egész órát.
Van, aki ilyenkor kiszedi a halat óvatosan, tálra rakja, a levét leszűri, és egy kanálnyi vajon készült kanálnyi liszttel kevert rántással besűríti, majd leönti vele a halat.
De észszerűbb megoldás az - ha már ott ízlelődött a zöldség alatta, hogy  kiveszünk a léből egy kicssit, rántást csinálunk, majd ráöntjük a zöldséges halra. 
Így a panyolai pityókás ponty minden falatkája  hasznosítva lesz.
 
Fotó: Pixabay


Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra