Az adag kilós pontyra értendő.
Panyolai pityókás ponty hozzávalói - 1 kg tisztított, szeletelt ponty 1/2 kg leveszöldség 20 dkg krumpli babérlevél, fehérbors, kakukkfű őrleménye két-három mokkáskanálnyi só evőkanálnyi fél üveg száraz, fehér bor 1 pohárnyi húsleves - nagyjából 2 dl (ha nincs, tökéletes a leveskockás is) 15-20 dkg gomba 1 kanál mustár 1 kanál zsiradék 1 kanál liszt Ha a hal mélyhűtött, akkor először feltétlen hagyjuk felengedni. A halat besózzuk, majd egy tálban hagyjuk pihizni legalább egy órán keresztül. Ezután egy tűzálló edény veszünk elő, alulra belerakjuk a vegyes zöldséget felszeletelve, a krumplit is, rászórjuk az őrölt fűszereket, ráöntjük a fehérbort, meg a húslevest is a mustárral egyetemben - ezeket persze előre összekeverve. Ekkor mehetnek bele szépen, sorban a halszeletek, a tetejére pedig nagyjából 15-20 dkg gombát hintünk, lehetőleg csiperkét - mivel az nem olyan markáns ízű. Lefedve, lassú tűznél sütjük nagyjából egy egész órát. Van, aki ilyenkor kiszedi a halat óvatosan, tálra rakja, a levét leszűri, és egy kanálnyi vajon készült kanálnyi liszttel kevert rántással besűríti, majd leönti vele a halat. De észszerűbb megoldás az - ha már ott ízlelődött a zöldség alatta, hogy kiveszünk a léből egy kicssit, rántást csinálunk, majd ráöntjük a zöldséges halra. Így a panyolai pityókás ponty minden falatkája hasznosítva lesz. Fotó: Pixabay |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése