Prokedli krémleves recept

 

A prokedli valójában brokkolit jelent, tehát jelen esetben brokkoli krémlevesről beszélünk

A prokedlit megmossuk, levágjuk vastagabb szárrészét, kedvünk szerint összevágjuk, és sós vízben - vagy aki ragaszkodik az ételízesítőhöz, akkor azzal együtt puhára főzzük. 

Régen leszűrték a vizet róla, manapság már másképp áll a helyzet, ne pocsékoljuk az értékes tápanyagokat.

Hozzávalók -

Néhány szép prokedli fej,  (brokkoli fej)

1 kanálnyi zsiradék

2 kanálnyi liszt

só (ha valaki ételízesítőt használ akkor az)

bors,

fokhagyma

esetleg húsos szalonna kisütve

Készítünk rántást, egy kanál zsiradék és két kanál liszt "segítségével". 

Közben megtisztítunk egy-két gerezdnyi fokhagymát is, melyet apróra törünk, belekeverjük a rántásba, majd az egészet fölengedjük vízzel, s hozzáadjuk a megfőtt prokedlit, melyet ha tudunk előtte átmixelünk. Ha nem, akkor meg áttörjük. 

Ha kell még akkor sózzuk, tehetünk bele picurka borsot is.

És nagyon meghálálja, ha a végén - tálaláskor - húsos, füstölt szalonnakockákkal megszórjuk. 

Ja, és hogy mi a prokedli? 

Ez bizony a brokkoli régi neve. Jópofa, sosem tudnám mi az, ha utána nem nézek...

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva