Régen mi volt a kocsonyában, ami ma nincs? - Hidegge recept

 

Régen a kocsonya neve hidegge volt

Végül is logikus - ez nyilván az étel hideg része volt. A kocsonya másképp nem kocsonya, csak ha megdermed. 
Érdekes módon a kocsonyát, hideggét már az 1500-as években ismerték, és bizony nagyon hasonlatos volt a mostanihoz.
Az igaz, hogy akkoriban még nem csak sertéshúst,  csontosát, bőrösét, hanem marhát is használtak hozzá, de ugyanúgy megtisztították a szőröktől, mint manapság mi a körmöt, ha főzzük.
A legkülönlegesebb hozzávalót már a legelején beleöntötték. Ez volt a borecet. Nagyjából ahány liter vizet raktak a fővő hideggére, annyi deci borecetet adtak hozzá. 
Hu.... milyen lehetett - gondolnánk. 
Pedig nem is olyan furcsa. Főleg ha belegondolunk, hogy manapság is sokan eszik a kocsonyát citromot rácsurgatva. 
Ugye, hogy van benne hasonlatosság?
Először felforralták az egészet már sózottan, tettek hozzá borsot, meg borókabogyót is. Később, mikor már csak tötyögve forralták, vagyis abálták, akkor mentek hozzá a zöldségek - a hagyma, a répa, a petrezselyem, és egy kis fokhagyma is. 
Volt olyan időszak, amikor petrezselyemzöldet, meg zsályát adtak hozzá, de olyan is, amikor gyömbért és kakukkfüvet. . Kora válogatta. 
De ugyanúgy leszedték a habot, ha megfőtt ugyanúgy csontozták, darabolták, a zöldséget a lé alá rakták - irtózatos nagy különbség nem volt. 
Érdekes elgondolni, hogy télen már 500 évvel ezelőtt is kocsonyát, hideggét ettek őseink. Nem?

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen