Stíriai metélt recept

 

A stíriai metélt édessége miatt főleg a gyermekek kedvence

Hogy miért is stíriai a stíriai metélt - fogalmam sincs, ellenben nagyon finom, főleg gyerekek imádják - nagyi sokat készítette. 
Manapság már laskatésztából készítik általában, annak idején még direkt ehhez gyúrt tésztát reggelente. Mostani recept szerint sokszor már nem a tésztájába kerül a túró, hanem hozzákeverjük. 
De ez az eredeti - 
 Hozzávalók 
fél kg félzsíros túró, vagy amilyen szimpatikus 
1/4 kg liszt 
10 dkg vaj 
4 tojás 
 10 dkg cukor 
1 citromnak a héja finomra reszelve, 
1 nagy pohár tejföl 
8-10 dkg cukor 
mehet bele egy kis vanília is, 
 só mazsola ízlés szerint. 

 A túrót átnyomjuk krumplinyomón, vagy villával alaposan áttörjük, elmorzsoljuk szépen a liszttel.
Előveszünk harmadnyi vajat, pici sót, 1 tojást, 1-2 lapos kanálnyi tejfölt, s hozzáadjuk a túrós liszthez.
 Meggyúrjuk úgy, mintha más gyúrt tésztát készítenénk. 
 Egy tűzálló tálba, vagy tepsibe a kétharmadnyi vajat felolvasztjuk, félretesszük. 
 Lisztezett deszkán a tésztát úgy készítjük el, mint a krumplinudlit. Egy szeletet megsodrunk belőle, aztán néhány centis darabokat vágunk, esetleg sodorhatjuk is. 
 Közben már felraktunk vizet forrni, amit előtte sóztunk. Belerakjuk a kis nudlikat, amint feljönnek a víz felszínére már szedhetjük is kifele. Lecsurgatjuk, és beleforgatjuk a tűzálló tálban lévő vajba.
 Ezután a maradék 3 tojásnak a sárgáját a cukorral, citromhéjjal, picurka sóval, no meg a tejföllel, mazsolával összekeverjük alaposan, majd lazán a tésztába kavarjuk. 
 A fehérjét sem dobjuk ki, csak úgy simán felverjük jó kemény habnak, és ezt a tésztába forgatjuk olyan mozdulatokkal, mint amikor a piskótát állítjuk össze. 
 170-180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készül el. Ha valaki édesebben szereti  a stíriai metéltet, akkor porcukrozhatja, vagy édesítőzheti.

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva