Székely béles recept - erdélyi béles

 

Székely béles - erdélyi béles ránézésre és elkészítési módjában is  a mi rongyos lapótyánkra hasonlít

A székely béles - erdélyi béles  egy erdélyi tésztaféleség, inkább hasonlít a lángoshoz, vagy inkább a rongyos lapótyához,  mint a mostani értelemben vett béleshez. 

Hidegen és melegen is fogyasztották, és asztalnál nem egészben, hanem egy-egy darabot negyedelve ettek. 

Felfoghatjuk jófajta kenyérpótléknak is.

Hozzávalók - 

1 kg liszt

3 dl tejföl (20 százalékos)

1 dl bor

3 db tojás

1 kanál só

1 evőkanálnyi zsír (púposan)

és egy kis víz, hogy összeálljon a tészta.

zsiradék a sütéshez

A liszt közepébe beleöntjük a tejfölt, bort, tojást, sót és a zsírt, és elkezdjük összedolgozni. Annyi langyos vizet teszünk hozzá, hogy ne túl puha tésztánk legyen. Jól ki kell gyúrni, majd 12 részre osztjuk, kis cipókat csinálunk belőle, majd lisztezett deszkán nyújtófával jó tányérnyira nyújtjuk sorban őket. Mikor kinyújtottuk, akkor megkenjük zsírral, felsodorjuk, mint a beiglit, a kapott rudat pedig csigaalakba feltekerjük, mint a darázsfészket. Ezt aztán ismét lisztezett deszkán tányér méretűre nyújtjuk. Nem lesz vastag, nagyjából 2-3 mm. 

Olajozott, vagy zsírozott serpenyőben sütjük, ha pirult, akkor megforgatjuk, kiszedjük - mehet sülni a következő. 

Érdemes egyszer kipróbálni a székely bélest, erdélyi bélest - mert igazi kuriózum. 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Slambuc, ahogy a régiek készítették...

Nyári káposzta savanyítása

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...