Szép volt, jó volt, ma már - ha szerencsések vagyunk - jobbak vannak...

 

Ez a fajta zöld-fehér, vagy drapp-fehér konyhaszekrény bizony évtizedekig divatban volt

Nagyjából 3 éve lehet, hogy ellepte a hazai internetet ezzel a fotóval egy poszt, amit annak idején még én írtam a régi idők konyhaszekrényéről, kredencéről egy bizonyos  oldalra - amit egy ideje pihentetek, pont a sok cikklenyúlás miatt. Manapság már kénytelen vagyok minden megjelenést több módon dokumentálni, mint rajtam kívül oly sokan. 

Konyhatéma, és olyan tárgy ez - amire még az idősebb generáció emlékszik, a fiatalabb pedig talán még a nagyinál, dédinél találkozhatott ezzel a bútordarabbal.

Azt hinné az ember, hogy csak egyfajta volt belőle, de nem. Már csak azért sem, mert gyárban is készítették szalagmunkával, de ugyanakkor asztalosok is ráálltak, mert nagyon keresett volt. 

A harmincas évekből is találtam fotót, ahol jó nevű operettszínész otthonában készült felvételen virított egy nagyon-nagyon hasonló szekrény, a negyvenes években szüleim egyik nászajándéka volt, amit egy közeli asztalos készített, belső hátlapjára egy üzenetet írva a későbbi generációnak - bízott benne, hogy az akkori rendszer nem marad, és más világ lesz.

Igazi fénykorát azonban az ötvenes-hatvanas években élte, minden bútorboltban ott volt, különböző színekben. Sötétebb, és kicsit világosabb zöldben, világoskékben, vajszín és mogyorószín keverékében, és még ki tudja hány félében. 

De nem csak színekkel variáltak, hanem magával a felépítéssel. Mert jó, hogy a hozzátartozó szennyesláda, hokedli, konyhaasztal sok variációra nem adott lehetőséget, viszont a konyhaszekrény készült akasztósrésszel, anélkül,  jobb oldali üveges rész kivitelben, meg baloldaliban,  kis fióksorok egymás mellett, és köztes részen kancsótartóval. Igen - kancsó.... Abban az időben még szokás volt, hogy nem a friss csapvizet itták az emberek, hanem feltöltötték a kancsót, és állottvizet fogyasztottak. Olyan, hogy a hűtőből előveszünk jéghideg kortyolnivalót.....  - nem fordulhatott elő. Féltek a torokgyulladástól, akkoriban még komolyabb betegség volt. 

És a kancsótartó alatt több típusnál is - nem mindegyiknél - volt egy vékony, kihúzható valami.... Egy kicsiny gyúródeszka. Sok mindenre nem volt jó, de gyerekek örömmel használták. Mikor anya, vagy a nagyi tésztát gyúrt a mákoshoz, vagy túróshoz - akkor még ritkán vásároltak főzni való tésztát - akkor a kicsi is kapott egy kis maroknyit belőle, és utánozhatta a felnőtt mozdulatait.

Mára már persze szépsége megkopott, viszont egy biztos: Volt benne mindennek hely. Iratnak, italoknak, alapvető élelmiszereknek, víznek, fűszereknek, edényeknek, tányéroknak, evőeszköznek, és még tálalóeszköznek is. 

Sokan pedig még a tetejét is telirakták. Nálunk is, és több ismerősnél ott volt a helye a mérlegnek, ami akkor még jókora, kétkaros, fém eszköz volt, réz-, vagy alumínium tányérokkal. 

És általában ott, a szekrény tetején volt a helye a konyhai órának is. Akkoriban még faliórákról házaknál nem is álmodoztunk....

Na és ha volt a háznál, akkor ott volt a Sokol is sokszor, hisz így az konyha tele lett hangjával...

A mai konyhaszekrények szépek, mutatósak - de sajna nem olyan tartósak, mint ezek a régiek voltak, és egyik-másiknál még egy tányér méretével sem foglalkozott tervezője - hogy netán el lehessen pakolni bele...

Vannak olyan ismerőseim, akik a harmincas-hetvenes évek típus konyhaszekrényét legalább a nyári konyhában, a nyaralóban, vagy a szerszámosban meghagyták - mert hogy olyan jól lehet pakolni bele....

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva