Szilvalekváros derelye recept

 

Szilvalekváros derelyét mi krumplis tésztából készítettük, de eredetileg nem ez a szokványos

A szilvalekváros derelyének persze nem kötelező szilvalekvárosnak lenni, beindulhat nyugodtan a fantáziánk, bármivel tölthetjük - ami bírja a főzést.

Hozzávalók - 

40 dkg liszt, 

3 tojás, picurka víz

1/4 kg kemény szilvalekvár, vagy más töltelék

2 kanál zsiradék,

10 dkg zsemlemorzsa,

10 dkg cukor (de csak ha nagyon kell) , 

1 dkg só. 

 A zsírban világosra pirítjuk a zsemlemorzsát, félretesszük. 

Kissé puhább gyúrt tésztát készítünk, közepesen vékonyra nyújtjuk és várakozás nélkül már töltjük is. 

A kinyújtott tésztát tésztát félbehajtjuk, a felezővonalat a sodrófával bejelöljük., majd újra szétnyitjuk a tésztát - egyik felére fogjuk rakni a tölteléket, másikkal borítjuk.  A felső részét, amit nem töltünk picit bevizezhetjük, hogy míg a tölteléket rakjuk ne száradjon. 

A tésztalevél másik felére a felezővonalnál elkezdve, szép sorban, egymástól  nagyjából  3 centire töltelékhalmokat rakunk. Amikor az összes felrakásával elkészültünk, a közöket  tojásfehérjével megkenjük;; az üres féltésztalapot ráhajtjuk és ujjunkkal vagy fakanálnyéllel a lekvárközöket jól összenyomjuk. Ne maradjon levegő benne,  mert főzés közben szétfeszíti a tésztát és a töltelék kifolyik. A tésztát derelye metszővel négyzetekre, vagy ha úgy tetszik háromszögre, rombuszra  vágjuk. 

Közben persze a víz forrni van már téve egy kis sóval, tehetünk bele egy kanálnyi zsiradékot is.  A tésztát kifőzzük, ha feljön a víz tetejére nagy eséllyel kész is, de nagyjából 8 perc alatt biztos, hogy elkészül.  Ezután jól lecsurgatjuk és a megpirított morzsába szedjük, rázással összekeverjük. És már kész is a finom, csábító állagú és illatú szilvalekváros derelyének. 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva