Tojáslepény recept keménytojásból - mert már lejárt volna

 

Tojáslepényt keménytojásból is lehet készíteni egy-két nyerstojás hozzáadásával

Honnan is jött az ötlet a tojáslepényre keménytojásból? 
Mindenkivel előfordul az, hogy a megvásárolt tojás bent maradt a hűtőben, vagy a kamrában, és amint ránézünk a dobozra beugrik: valamire fel kéne használni, mert rövidesen a kidobó kategóriába megy, teszem fel holnap lejár. 

Ilyenkor jön az, hogy jó....de minek?

Családom finnyás, tükörtojás, bundáskenyér, rántotta ilyesmiből szóba sem jöhet. Jó, persze nyilván én alakítottam így.... 😀

Rendben, hogy fel kéne használni, de akkor csak olyasmi jöhet szóba, ami rendes, normális hőkezelést kap.

Keménytojást valahogy nem csípik, főleg ha több darab jut egy embernek. 

Rakottkrumpli az ember vacsorára nem igazán csinál - hétköznap amúgy is csak ritkán készítünk ilyesmit. 

Viszont főzelék nálunk hétfőtől-péntekig jobban elmegy, s ezek közül elég sok van, amihez passzol egy fűszeres tojáslepény.

Azért lepény, és nem omlett, mert ez nem tisztán tojás, ráadásul egy része főve van, és bár lehet vele bűvészkedni, ezt-azt (sajt,sonka,bármi) hozzáadni, de magában is, sóval-borssal fűszerezve egész ehető.

De tökfőzelékhez, finomfőzelékhez, borsóhoz, répafőzelékhez - ezekhez egész jól passzol. Borsófőzelékhez petrezselyemmel kiváló. 

A tojáslepény keménytojásból  íze hasonló, mintha rántotta anyagából készítettünk volna néhány lepénykét, ezért fűszerezni kell rendesen - már ha úgy szeretjük. 

Hozzávalók:

4 db keménytojás

pici só a vízébe, 

2 db nyerstojás

só,

bors,

1 kanálnyi liszt

ha turbózzuk valamivel: zöldlevél, sajt, felvágott, sonka - az is jó egy kanálnyi.

zsiradék a sütéshez

A keménytojásnak valót 10 percig főzzük, majd hűtés után leszedjük a héját, villával áttörjük. Ha már csak langyos, akkor mehet hozzá minden más (kivétel a turbózó anyagok, azok következnek legutoljára. 

Ha van mixer jó, ha átdolgozzuk vele, majd ha már benne a liszt is, akkor lazán belekeverjük amit még beleszántunk. 

Felrakjuk serpenyőbe a zsiradékot melegedni, mikor már olyasmi meleg a serpenyő, mint amikor palacsintát sütünk, akkor egy kanálnyi belemerünk, valamennyire szétlapítjuk, mehet mellé a következő. Persze süthetjük nagyobb darabban is - mivel benne az arányában kevés liszt - könnyű fordítani, és kívülről inkább lepényes állaga lesz, kevésbé hasonlít az omlettre, viszont íze főzelékhez pont jó, ráadásul a már-már állott tojásnak is búcsút mondunk úgy, hogy biztosan semmi gond nem lehet. 

Ez a fajta tojáslepény semmivel sem rosszabb, mint az eredeti - érdemes megpróbálkozni vele. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva