Van olyan, hogy tartósítószer, dunsztolás, hőkezelés nélküli tartósítás?

 

Sajnos csodák nincsenek - tartósítani kell

Sajnos csodák nincsenek, úgyhogy simán elkönyvelhetjük, hogy hőkezelés nélküli, vagy tartósítószermentes téli "elrakás" lehetetlen. Magyarul: tartósítószer, vagy kezelés nélkül csak romlott befőtt van. 

Rossz hír - valahol tudjuk is - de ez van. Csak hát jó lenne hinni a lehetetlenbe.

Úgyhogy az olyan receptektől óvakodj, ahol azt mondják - se cukor, se só, se ecet (bizony ezek is tartósítanak) se szalicil, se natrium-benzoát, se dunsztolás, se fagyasztás - csak rakd az üvegbe jó alaposan megtisztítva, zárd le, és már rakhatod is a polcra.

Egy-két esetben lehetséges, hogy valameddig eláll - csak élvezeti értéke nem az lesz, amire szánják. 

Leöltöd ecettel, vagy olvasztott zsírral, esetleg jó tömény alkoholos itallal. Így egy ideig biztos nem romlik meg - csakhogy azon kívül, hogy lesz felpakolva a kamrába ez-az - az is fontos lenne, hogy fogyasztható legyen. 

Van viszont egy gyümölcs, aminek tartósításához éretten nem kell sem cukor, sem tartósítószer - az pedig a szilva. Készülhet belőle lekvár, befőtt - persze hőkezelés ekkor is kell. 

Állítólag egy esetben működik mindezek nélkül is - a szilvát alaposan kimosott üvegekbe rakjuk, természetesen saját maguk is patyolattiszták, és szódavízzel felöntjük az üveget hogy ne lógjon ki alóla egyetlen moszatka szilvadarab sem. Köthetjük le, semmi dunsztolás, semmi más tartósítás.

Viszont alap dolog, hogy bolti szódát vegyünk hozzá - hogy miért?, ne kérdezd. Egy biztos, házival nem működik, ásványvízzel pedig még nem próbáltuk. 

Nem azt mondom, hogy száz százalékos arányban, de működik a dolog. Nem évekre, de egy félévre tartósítható így a szilva - főleg szilvásgombóchoz jó, de ha valaki nem szereti a túl édes ízeket, akkor biztos ez is megfelel. 

Tehát van azért olyan befőtt, ami mindenféle ilyen-olyan tartósítószer nélkül is elrakható - de még ott is jelen van egy olyan anyag, ami nélkül nem állna el, jelen esetben a széndioxid. 

És jó, tudom - biztos lesz aki előrukkol a fagyasztással - csakhogy az is hőkezelés, pusztán mínuszban...

Sőt még az aszalást is a nap energiájával végezzük - aszalógép nélkül - de még mindig ez az az eljárás, ami kíméletesen végezve a legjobban megőrzi ételeink eredeti aromáját. 

Úgyhogy ne féljünk a tartósítástól, ne féljünk a tartósítószerektől - a lényeg hogy ismerjük pontosan őket, s tudjuk melyik, mikor használható ésszerűen és problémamentesen. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...