Karácsonyi zserbó szelet |
Bátorkodva hozok egy változatot - minimális eltérések az eredetitől.
Annyit megjegyeznék, hogy a recept bár elég sok cukrot tartalmaz - ha a baracklekvárunk elég édes, a dió szórásakor nyugodtan akár el is hagyhatjuk a plusz direkt cukor adagolását, ugyanis a máz, és a lekvár lesz annyira édes, hogy harmonikusan finommá teszi a süteményt.
Karácsonyi zserbószelet hozzávalói -
fél kg. liszt
20 dkg zsír
1 egész tojás
2 dkg élesztő
10 dkg cukor
- dió szóráshoz
25 dkg dió darálva
25 dkg cukor
barcklekvár egy üveggel
picurka tej
- mázhoz
15-20 dkg cukor
3 evőkanálnyi kakaópor
1 dl víz (lehet nyugodtan tej helyette)
15 dkg vaj (nem light margarin...)
Elővesszük az élesztőt, pici cukrot adunk hozzá, szétmorzsoljuk és egy kis tejben felfuttatjuk.
A lisztbe egy csipetke sót rakunk (ízfokozó :) ) A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, majd a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk. Szép simára dolgozzuk, majd három kis cipót formálunk belőle, letakarjuk őkelmét és egy órán át hagyjuk pihenni. Nem kell hozzá meleg, nem kelt tészta - még ha élesztő is van benne.
Ha letelt az egy óra elővesszük a tepsit, az egyik cipót kinyújtjuk tepsi méretűre, megkenjük rendesen sárgabarack lekvárral, majd megszórjuk dióval (ha akarjuk cukorral is), majd jöhet a következő cipó nyújtása, rá a dió, esetlegesen a cukor, végül a harmadik cipót kinyújtva letakarjuk vele sütinket.
Tetejét szépen, sorban megszurkáljuk villával - erre azért van szükség, hogy a bennmaradt levegőtől ne púposodjon fel itt-ott.
180 fokos, előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.
Akkor lesz tökéletesen sima a zserbónk, ha sütés után rárakunk egy másik tepsit, vagy sütőlapot, majd a tésztás tepsivel szorosan összefogva megfordítjuk, így az alja felülre kerül.
Letesszük hűlni.
Addig elkészítjük a kakaómázat.
A cukrot a kakaóval, valamint a decinyi vízzel vagy tejjel felforraljuk, nagyjából akkor készül el, amikor szép buborékokat "hány". Elzárjuk, kavargatjuk elzárás után is, viszonylag hamar hűl. Amint már csak langyosabb, akkor belekavarjuk a vajat - majd leöntjük vele a tésztát, gyorsan elsimítjuk rajta, s hidegre tesszük.
A karácsonyi zserbó szeleteléskor érdemes a kést vizezni, úgy a csokimáz sem sérül, szebb lesz a tészta széle. Megszokott dolog, hogy a zserbót hosszúkás szeletekre vágjuk, de ki hogy szereti - itt is az az érvényes.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése