Karácsonyi zserbó-szelet recept

 

Karácsonyi zserbó szelet

A zserbó mai napig ünnepi süteménynek számít, szinte minden háziasszony büszke a sajátjára, érdeklődve figyeli mások alkotásait, receptjeit - de meg van győződve róla, hogy a sajátjával, a családi hagyományok igazi örököseként, senki nem veheti fel a versenyt.

Bátorkodva hozok egy változatot - minimális eltérések az eredetitől.

Annyit megjegyeznék, hogy a recept bár elég sok cukrot tartalmaz - ha a baracklekvárunk elég édes, a dió szórásakor nyugodtan akár el is hagyhatjuk a plusz direkt cukor adagolását, ugyanis a máz, és a lekvár lesz annyira édes, hogy harmonikusan finommá teszi a süteményt.  

Karácsonyi zserbószelet hozzávalói -

fél kg. liszt

20 dkg zsír

1 egész tojás

2 dkg élesztő

10 dkg cukor

- dió szóráshoz

25 dkg dió darálva

25 dkg cukor

barcklekvár egy üveggel

picurka tej

- mázhoz

15-20 dkg cukor

3 evőkanálnyi kakaópor

1 dl víz (lehet nyugodtan tej helyette)

15 dkg vaj (nem light margarin...)

Elővesszük az élesztőt, pici cukrot adunk hozzá, szétmorzsoljuk és egy kis tejben felfuttatjuk.

A lisztbe egy csipetke sót rakunk (ízfokozó :) ) A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, majd a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk. Szép simára dolgozzuk, majd három kis cipót formálunk belőle, letakarjuk őkelmét és egy órán át hagyjuk pihenni. Nem kell hozzá meleg, nem kelt tészta - még ha élesztő is van benne. 

Ha letelt az egy óra elővesszük a tepsit, az egyik cipót kinyújtjuk tepsi méretűre, megkenjük rendesen sárgabarack lekvárral, majd megszórjuk dióval (ha akarjuk cukorral is), majd jöhet a következő cipó nyújtása, rá a dió, esetlegesen a cukor, végül a harmadik cipót kinyújtva letakarjuk vele sütinket.

Tetejét szépen, sorban megszurkáljuk villával - erre azért van szükség, hogy a bennmaradt levegőtől ne púposodjon fel itt-ott. 

180 fokos, előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük. 

Akkor lesz tökéletesen sima a zserbónk, ha sütés után  rárakunk egy másik tepsit, vagy sütőlapot, majd a tésztás tepsivel szorosan összefogva megfordítjuk, így az alja felülre kerül.

Letesszük hűlni.

Addig elkészítjük a kakaómázat.

A cukrot a kakaóval, valamint a decinyi vízzel vagy tejjel felforraljuk, nagyjából akkor készül el, amikor szép buborékokat "hány". Elzárjuk, kavargatjuk elzárás után is, viszonylag hamar hűl. Amint már csak langyosabb, akkor belekavarjuk a vajat - majd leöntjük vele a tésztát, gyorsan elsimítjuk rajta, s hidegre tesszük.

A karácsonyi zserbó szeleteléskor érdemes a kést vizezni, úgy a csokimáz sem sérül, szebb lesz a tészta széle. Megszokott dolog, hogy a zserbót hosszúkás szeletekre vágjuk, de ki hogy szereti - itt is az az érvényes. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva