Karácsonyi koszorú recept

A karácsonyi koszorú receptje régi népi tésztafélével ismertet meg


A karácsonyi koszorú egy nagyon mutatós sütemény. 
Bár elég sok hozzávalója van, elkészítése nem bonyolult, kicsit kevesebb töltelék, mint a beiglinél, és egy kis külső díszítés. 
Elvégre a karácsonyi asztalra kerül... 

 Karácsonyi koszorú hozzávalói: 
2 dl tej 
1 evőkanál cukor 
2 dkg élesztő 
25 dkg grizesliszt 
25 dkg normál, finomliszt 
2 tojásnak a sárgája 
csipetnyi só 
1 citrom reszelt héja 
plusz annyi tej, hogy egy átlagos kelt tésztától keményebbet kapjunk. 
10 dkg margarin, vagy 1 dl olaj 
fél csomag mazsola 
pici rum 
1 csomag vaníliás cukor 
kis olaj még a kenéshez 
15 dkg mák, vagy dió cukrozottan 
10 dkg porcukor 
1 citrom leve 
és még egy tojássárga a kenéshez

A 2 dl tejet meglangyosítjuk, egy evőkanálnyi cukrot teszünk bele, és felfuttatunk benne 2 dkg élesztőt.

 25 dkg rétesliszttel és 25 dkg finomliszttel, 2 tojás sárgájával, kevés sóval és citrom reszelt héjával összedolgozzuk. 
Ha kell hozzá tej, annyit öntünk, hogy kissé keményebb kelt tésztát kapjunk. 
Végül 10 dkg olvasztott, langyos margarint, vagy olajat is lassan hozzáadva bedagasztjuk fakanállal, de nyugodtan dolgozhatunk kézzel - úgy erőteljesebben tudunk dolgozni. . 
Letakarjuk, és duplájára kelesztjük. 
Miután megkelt, deszkára tesszük, és kétszer-háromszor hajtogatjuk, mint a hájas tésztát. 
Végül téglalap alakúra sodorjuk, úgy, hogy a tészta kisujjnyi vastag legyen. 
Mialatt a tészta pihen, fél csomag mazsolát rumban megáztatunk, később leszűrjük. 
A kinyújtott tésztát olvasztott, langyos margarinnal megkenjük, meghintjük 1 csomag vaníliás cukorral, s erre  szórunk 15 dkg cukros darált diót vagy mákot, és a mazsolát. 
A tésztát, mint a rétest, szorosan feltekerjük, és a két végét összeillesztjük. 
A koszorút egy nagy tepsi közepére fektetjük. (Sütőpapírt tehetünk alá.) 
A tetejét megkenjük tojássárgájával. 
A koszorú külsô felét három cm távolságra körbebevagdaljuk úgy, hogy a közepe, illetve a belsô fele egyben maradjon, de a tepsi aljáig érjen a kés éle. Ezeket a vágatokat egyenként fél fordulattal széthajtjuk és lefektetjük a tepsi aljára, így a töltelék kilátszik belőle. 
Forró sütőbe tesszük, öt perc elteltével a lángot takarékra vesszük, így sütjük tovább. 
Mikor megsült, a tetejére abroszt borítunk, hogy „visszapuhuljon”. 
Miután kihűlt, a tetejére citrommázat csurgatunk. (A mázhoz 10 dkg porcukrot annyi citromlével keverünk össze, hogy éppen csak nehézkesen folyós legyen, kb. 15 percig keverjük.) 
Tetejét szórjuk meg egy kis mákkal, vagy darabosabb dióval.
 A karácsonyi koszorú egy igazán kellemes ízhatású kelt tésztaféle, viszonylag kevés - de pont elég - töltelékkel.

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra