A karácsonyi koszorú egy nagyon mutatós sütemény.
Bár elég sok hozzávalója van, elkészítése nem bonyolult, kicsit kevesebb töltelék, mint a beiglinél, és egy kis külső díszítés.
Elvégre a karácsonyi asztalra kerül...
Karácsonyi koszorú hozzávalói:
2 dl tej
1 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
25 dkg grizesliszt
25 dkg normál, finomliszt
2 tojásnak a sárgája
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja
plusz annyi tej, hogy egy átlagos kelt tésztától keményebbet kapjunk.
10 dkg margarin, vagy 1 dl olaj
fél csomag mazsola
pici rum
1 csomag vaníliás cukor
kis olaj még a kenéshez
15 dkg mák, vagy dió cukrozottan
10 dkg porcukor
1 citrom leve
és még egy tojássárga a kenéshez
A 2 dl tejet meglangyosítjuk, egy evőkanálnyi cukrot teszünk bele, és felfuttatunk benne
2 dkg élesztőt.
25 dkg rétesliszttel és 25 dkg finomliszttel, 2 tojás sárgájával, kevés sóval
és citrom reszelt héjával összedolgozzuk.
Ha kell hozzá tej, annyit öntünk, hogy kissé
keményebb kelt tésztát kapjunk.
Végül 10 dkg olvasztott, langyos margarint, vagy olajat is lassan
hozzáadva bedagasztjuk fakanállal, de nyugodtan dolgozhatunk kézzel - úgy erőteljesebben tudunk dolgozni. .
Letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, deszkára tesszük, és kétszer-háromszor hajtogatjuk, mint a hájas tésztát.
Végül téglalap alakúra sodorjuk, úgy, hogy a
tészta kisujjnyi vastag legyen.
Mialatt a tészta
pihen, fél csomag mazsolát rumban
megáztatunk, később leszűrjük.
A kinyújtott
tésztát olvasztott, langyos margarinnal
megkenjük, meghintjük 1 csomag vaníliás
cukorral, s erre szórunk 15 dkg cukros darált diót
vagy mákot, és a mazsolát.
A tésztát, mint a
rétest, szorosan feltekerjük, és a két végét
összeillesztjük.
A koszorút egy nagy tepsi közepére
fektetjük. (Sütőpapírt tehetünk alá.)
A tetejét megkenjük tojássárgájával.
A koszorú külsô felét három cm távolságra
körbebevagdaljuk úgy, hogy a közepe, illetve a belsô fele egyben maradjon, de a tepsi aljáig
érjen a kés éle. Ezeket a vágatokat egyenként fél fordulattal széthajtjuk és lefektetjük a tepsi
aljára, így a töltelék kilátszik belőle.
Forró sütőbe tesszük, öt perc elteltével a lángot
takarékra vesszük, így sütjük tovább.
Mikor megsült, a tetejére abroszt borítunk,
hogy „visszapuhuljon”.
Miután kihűlt, a tetejére citrommázat csurgatunk.
(A mázhoz 10 dkg porcukrot annyi citromlével keverünk össze, hogy éppen csak
nehézkesen folyós legyen, kb. 15 percig keverjük.)
Tetejét szórjuk meg egy kis mákkal, vagy darabosabb dióval.
A karácsonyi koszorú egy igazán kellemes ízhatású kelt tésztaféle, viszonylag kevés - de pont elég - töltelékkel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése