A mákos zserbó igazi karácsonyi süteménynek számít, érdemes kipróbálni |
A mákos zserbó receptje igazi karácsonyi süteményt takar. Különlegessége a szilvalekvár és mák együttese, plusz a tetején lévő kakaós máz - mint a diós zserbónál.
Mákos beigli hozzávalói:
fél kg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg zsír
1 egész tojás
2,5 dkg, kis tejben felfuttatott élesztő
2 csomag vaníliáscukor
1 kis doboznyi tejföl (20 %-os)
Töltelékhez
30 dkg mák
1 citrom héja reszelve
kis tej a főzéshez
15 dkg cukor
jófajta szilvalekvár - kenhető lágyságban
Tetejére 10 dkg cukor
2 nagy evőkanál kakaó
5 dkg margarin
Tésztát gyúrunk 50 dkg lisztből,
15 dkg porcukorból, 15 dkg zsírból,
1 tojásból, fél csomag,
tejben felfuttatott élesztőből,
2 csomag vaníliás cukorból,
1 doboz tejfölből.
Jól kidolgozzuk.
Mikor már szép sima, akkor a tésztát három részre osztjuk.
Legalább 2 órán keresztül
hűtőszekrényben pihentetjük.
A töltelékhez 30 dkg mákot megdarálunk, majd kevés tejben megfőzünk, hozzáadunk
15 dkg cukrot és 1 citrom lereszelt héját.
A három részre osztott tésztát
kinyújtjuk, az elsőt megkenjük
szilvalekvárral, és erre tesszük
a mákos töltelék felét.
Ráhelyezzük a második
tésztalapot, és ezt is megkenjük lekvárral, majd mákos töltelékkel is,
majd a harmadik lappal beborítjuk.
Megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
Tetejére kakaós mázat készítünk.
A cukrot feltesszük parányi tejjel forrni, kavargatjuk, mikor elolvadt és már sűrűbb, mint eleinte, akkor belekeverjük a kakaót. Ha sima, akkor elzárjuk a hőforrást, majd lehúzzuk - nem kell tovább melegednie. Amint már nem tűzforró belekeverjük a margarint, ha már egyenlő ráborítjuk a kisült, kihűlt tésztára.
Nem árt, ha kisűlés után a tésztát kiborítjuk, mert így az alja kerül felülre, és így simább lesz, szebb lesz a mázas rész.
A mázat elkenjük rajta, majd legalább néhány órára hűvös helyre rakjuk.
Szeletelni vizes késsel kell.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése