Mákos zserbó recept

A mákos zserbó igazi karácsonyi süteménynek számít, érdemes kipróbálni

A mákos zserbó receptje igazi karácsonyi süteményt takar. Különlegessége a szilvalekvár és mák együttese, plusz a tetején lévő kakaós máz - mint a diós zserbónál.

Mákos beigli hozzávalói: 
fél kg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg zsír
1 egész tojás
2,5 dkg, kis tejben felfuttatott élesztő
2 csomag vaníliáscukor
1 kis doboznyi tejföl (20 %-os) 

Töltelékhez
30 dkg mák
1 citrom héja reszelve
kis tej a főzéshez
15 dkg cukor
jófajta szilvalekvár - kenhető lágyságban

Tetejére 10 dkg cukor
2 nagy evőkanál kakaó
5 dkg margarin

Tésztát gyúrunk 50 dkg  lisztből, 15 dkg porcukorból, 15 dkg zsírból, 1 tojásból, fél csomag, tejben felfuttatott élesztőből, 2 csomag vaníliás cukorból, 1 doboz tejfölből. 
Jól kidolgozzuk. 
Mikor már szép sima, akkor a  tésztát három részre osztjuk. 
Legalább 2 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük. 
A töltelékhez 30 dkg mákot megdarálunk, majd  kevés tejben megfőzünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot és 1 citrom lereszelt héját. 
A három részre osztott tésztát kinyújtjuk, az elsőt  megkenjük szilvalekvárral, és erre tesszük a mákos töltelék felét. 
Ráhelyezzük a második tésztalapot, és ezt is megkenjük lekvárral, majd mákos töltelékkel is, majd a harmadik lappal beborítjuk. Megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. 
Tetejére kakaós mázat készítünk. 
A cukrot feltesszük parányi tejjel forrni, kavargatjuk, mikor elolvadt és már sűrűbb, mint eleinte, akkor belekeverjük a kakaót. Ha sima, akkor elzárjuk a hőforrást, majd lehúzzuk - nem kell tovább melegednie. Amint már nem tűzforró belekeverjük a margarint, ha már egyenlő ráborítjuk a kisült, kihűlt tésztára. 
Nem árt, ha kisűlés után a tésztát kiborítjuk, mert így az alja kerül felülre, és így simább lesz, szebb lesz a mázas rész. 
A mázat elkenjük rajta, majd legalább néhány órára hűvös helyre rakjuk.
Szeletelni vizes késsel kell. 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen