Nagyi túrós pogácsa receptje

 

Nagyi túrós pogácsa receptje

Nagymama imádta a túrót minden változatában, így aztán szívesen használta túrós pogácsa készítéshez is. 

Hasonlóan gyúrta,  mint egyik fajta  krumplis pogácsáját, csak ott áttört krumplit használt, itt meg nyilván túrót. 

Nagyobb mennyiségben azonban csak ünnepre készített, mert akkoriban sem voltak olcsók a hozzávalók. 

Hétköznapokon meg nem volt arra pénz, hogy a tanoncokat, segédeket ilyesmivel tukmálja. 


Hozzávalók -

1/4 kg áttört túró

1/4 kg vaj

1/4 kg liszt 

1 szép tojás

1 kávéskanálnyi só

1-2 dkg élesztő


A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a vajat is szétmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a túrót, a vajat,  és a tojás nagyjából felét.

Ezt jó alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk. 

Utána pihentetjük, és kinyújtjuk, összehajtjuk. 

Negyedóránként ezt még kétszer megismételjük. 

Az utolsó pihenés után ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. 

Átkenjük a tetejét tojással, és előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.

Rendkívül finom, omlós pogácsa, érdemes a receptet kipróbálni.

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle