Püspökkenyér karácsonyra - az ünnepi vacsora csúcspontja |
Minden finomság ott van benne, ami csak szem-szájnak ingere.
Valójában bármilyen szikkadtabb gyümölcsöt és édességet belekeverhetünk, amit a család szeret.
Készítése egyszerű, semmivel sem bonyolultabb, mint egy piskóta, vagy mondjuk egy kavart tészta, mégis a végeredmény fenomenális.
Ráadásul akár fagyasztva, akár a hűtőben, vagy légmentesen lezárva dobozban sokáig eltartható, s egy kis szelet belőle - már az is feldobja a napot.
Püspökkenyér hozzávalói -
5 szép, egész tojás
15 dkg cukor
25 dkg liszt
1 méretes citrom lereszelt héja
a citrom leve
20 dkg mazsola
néhány darab datolya feldarabolva
néhány deka kandírozott citromhéj
néhány deka kandírozott narancshéj
darabosra tört dió
bármilyen aszalt gyümölcs
darabosra tört csokoládé
mehet bele darabosra tört fehércsoki is,
és akár néhány szem füge is - persze aprra vágva
A lényeg, hogy minél többféle finomság legyen benne.
A mazsolát beáztatjuk a citrom levébe. Félrerakjuk.
A tojásokat a cukorral nagyon alaposan kikeverjük, hogy fehéredjen, majd hozzákeverjük óvatosabban a lisztet, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, keverjük át, hogy egyenlősödjön, majd jöhet a többi finomság.
Mikor már minden belekerült, akkor egy kivajazott kenyérsütő-, püspökkenyérsütő, vagy őzgerincformába öntjük, és 160-180 fokos előmelegített sütőben megsütjük.
Hetekig finom, celofánban is tárolható.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése