Püspökkenyér nélkül nem tökéletes a karácsony - receptje is egyszerű

 

Püspökkenyér karácsonyra - az ünnepi vacsora csúcspontja


Ezt a finomságot nem hiába hívják püspökkenyérnek. 

Minden finomság ott van benne, ami csak szem-szájnak ingere. 

Valójában bármilyen szikkadtabb gyümölcsöt és édességet belekeverhetünk, amit a család szeret.

Készítése egyszerű, semmivel sem bonyolultabb, mint egy piskóta, vagy mondjuk egy kavart tészta, mégis a végeredmény fenomenális.

Ráadásul akár fagyasztva, akár a hűtőben, vagy légmentesen lezárva dobozban sokáig eltartható, s egy kis szelet belőle - már az is feldobja a napot.


Püspökkenyér hozzávalói -

5 szép, egész tojás

15 dkg cukor

25 dkg liszt

1 méretes citrom lereszelt héja

a citrom leve

20 dkg mazsola

néhány darab datolya feldarabolva 

néhány deka kandírozott citromhéj

néhány deka kandírozott narancshéj

darabosra tört dió

bármilyen aszalt gyümölcs

darabosra tört csokoládé

mehet bele darabosra tört fehércsoki is,

és akár néhány szem füge is - persze aprra vágva

A lényeg, hogy minél többféle finomság legyen benne.


A mazsolát beáztatjuk a citrom levébe. Félrerakjuk. 

A tojásokat a cukorral nagyon alaposan kikeverjük, hogy fehéredjen, majd hozzákeverjük óvatosabban a lisztet, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, keverjük át, hogy egyenlősödjön, majd jöhet a többi finomság. 

Mikor már minden belekerült, akkor egy kivajazott kenyérsütő-, püspökkenyérsütő, vagy őzgerincformába öntjük, és 160-180 fokos előmelegített sütőben megsütjük. 

Hetekig finom, celofánban is tárolható. 

Fotó: Pixabay


Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle