Régi idők mandulás süteményének receptje |
Annak idején már a mandula előkészítése is elvitt egy-két órát - most elég ha megvesszük a boltban.
Ennél a süteménynél annyi, hogy a szeletelt mandulát egy kicsit törjük össze. Nem kell porrá őrölni, daraboska legyen.
Hozzávalók:
14 dkg teavaj
10 dkg zsír
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
35 dkg finomliszt
1 tojás sárgája
1 tojás fehérje
1 cs. vaníliás cukor (régi természetes vaníliát használtak)
nagyjából 5 dkg mandula
A vajat, a zsírt, a cukrot és az egy tojássárgát habosra keverjük . Ha ezzel készen vagyunk hozzáadjuk a a vaníliát, elkeverjük.
Összegyúrjuk a liszttel, majd ha ezzel megvayunk vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán, lekenjük a villával fellazított tojásfehérjével, melyhez egy kis cukrot adtunk - 1 kávéskanál körül - és ezzel lekenjük a tésztát, majd rászórjuk a apró darabosra tört, vagy őrölt mandulát.
Csíkokra vágjuk, sütőbe tesszük, és közepes hőfokon szép világosra sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése