Régi idők karácsonyi mandulás süteménye

 

Régi idők mandulás süteményének receptje

Manapság már jóval könnyebb dolgunk van, mint a nagyinak, vagy a dédinek - ha rágondoljuk magunkat egy kis mandulás sütemény sütésre karácsony tiszteletére. 

Annak idején már a mandula előkészítése is elvitt egy-két órát - most elég ha megvesszük a boltban.

Ennél a süteménynél annyi, hogy a szeletelt mandulát egy kicsit törjük össze. Nem kell porrá őrölni, daraboska legyen.

Hozzávalók: 

14 dkg teavaj

10 dkg zsír

15 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

35 dkg finomliszt

1 tojás sárgája

1 tojás fehérje

1 cs. vaníliás cukor (régi természetes vaníliát használtak)

nagyjából 5 dkg mandula

A  vajat, a zsírt, a cukrot és az egy tojássárgát habosra keverjük . Ha ezzel készen vagyunk hozzáadjuk a a vaníliát, elkeverjük.

Összegyúrjuk a liszttel, majd ha ezzel megvayunk vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán, lekenjük a villával fellazított tojásfehérjével, melyhez egy kis cukrot adtunk - 1 kávéskanál körül - és ezzel lekenjük a tésztát, majd rászórjuk a apró darabosra tört, vagy őrölt mandulát. 

Csíkokra vágjuk, sütőbe tesszük, és közepes hőfokon szép világosra sütjük. 


Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle