Túrós piskóta - egy igazán finom, könnyen elkészíthető csábítás |
Túrós piskóta recept igazi gyermekkort idéző süteményt ígér. Piskóta, túró, citromhéj, csokidara.... Mi kellhet még? Egyesek szerint egy kis sárgabaracklekvár közé, de szerintem ez elhagyható. Főleg, mivel elég domináns az íze ahhoz, hogy miatta ne érződjék kellően a túró kellemes citromos íze.
Túrós piskóta hozzávalói:
8-10 tojás - mérettől függően
8-10 evőkanál liszt - tojások számától függően
8-10 evőkanál cukor
1 kg túró - lehetőleg minimum félzsíros
1/4 kg Rama margarin, vagy hasonló kaliber - régen vajjal készítették
kb. 20 dkg cukor - kristálycukor is elolvad kikavarás közben
esetleg baracklekvár, ha telhetetlenek vagyunk
csokidara, de az igazi a készen kapható tortadara.... Ez ad nagyon kellemes ellentétet a túró citromos ízének
1-2 citrom reszelt héja ( bolti szárított sajnos nem az igazi, normál citromot jobb ha hanyagoljuk, ha citromhéjat akarunk használni, akkor vegyünk bio citromot, drágább, de biztonságos)
Első körben a tojásokból szokott módon piskótát sütünk. Külön felverjük nagyon keményre a fehérjét a 4-5 evőkanálnyi cukorral, a sárgáját kikavarjuk a másik 4-5 kanálnyi cukorral nagyon havosra, hogy már szinte fehéredjen, majd óvatosan beleforgatjuk a sárgáját a fehérjébe. A lisztet szűrőbe, vagy szitába rakjuk és úgy szórjuk a tojáshoz lazán, alulról felfele beledolgozva.
Sütőpapírral bélelt gáztepsiben (nagyméretű) elterítjük szépen egyenletesre, majd közepes hőfokon megsütjük.
Ha kisült néhány percig még a sütőben hagyjuk résnyire nyitot ajtóval, majd kivesszük a tepsit, a piskótát sütőpapírostul együtt kicsúsztatjuk.
Míg a piskóta sült, addig a cukrot a margarinnal nagyon alaposan eldolgozzuk. Előtte akár a cukorba belekeverhetjük fél citrom levét is. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat is, jól eldolgozzuk, majd ha rögös a túró, akkor áttörjük, és úgy adjuk a margarinoss krémhez. Zsíros túrónál erre nincs szükség.
Ha kihűlt a piskóta lehúzzuk róla a sütőpapírt, tálcára, vagy vissza a tepsibe helyezzük, majd rákenjük a túróss masszát.
Amennyiben sárgabarack lekvárt is használunk, azt még a túrós krém előtt kenjük a tésztára, de vékeonyan, másképp a túró csúszkálni fog rajta.
Ha szép, egyenletesen elkentük a masszát, akkor reszelhetünk rá csokoládét, de az igazi az, ha megszórjuk rendesen kakaós tortadarával.
Elég egyszerű, mégis nagyon ütős finomság a túrós piskóta.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése