A krumplifánk, burgonyafánk - végtére is semleges ízű. Nincs benne cukor, ugyanakkor nem is annyira sós, hogy édesen ne ehessük.
Bátran adhatjuk levesek mellé, de ugyanakkor lekvárral, krémmel is fogyasztható.
Hozzávalók
10 dg lisztet,
10 dkg főtt, áttört burgonyával,
kis sóval,
2 dkg zsírral vagy olajjal.
1 tojássárgájával
és 1 dkg tejben vagy vízben oldott élesztővel
összedolgozunk, majd 1 óra hosszat kelni hagyjuk.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszúrjuk és újra kelni hagyjuk 1 óra hosszat.
Forró olajban mindkét oldalán sütjük, úgy, hogy míg az egyik oldalán sül, a lábast fedővel letakarjuk.
Amikor a másik oldalán sül, a fedőt levesszük.
Sütés után az olajat bármire felhasználhatjuk, nem vesz fel a fánk annyit belőle, mint gondolnánk.
Ha nincs olajunk, kikent tepsiben, sütőben is süthetjük.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése