Burgonyafánk


A krumplifánk, burgonyafánk - végtére is semleges ízű. Nincs benne cukor, ugyanakkor nem is annyira sós, hogy édesen ne ehessük.  
Bátran adhatjuk levesek mellé, de ugyanakkor lekvárral, krémmel is fogyasztható. 

Hozzávalók
10 dg lisztet, 
10 dkg főtt, áttört burgonyával, 
kis sóval,
 2 dkg zsírral vagy olajjal. 
1 tojássárgájával 
és 1 dkg tejben vagy vízben oldott élesztővel 

összedolgozunk, majd 1 óra hosszat kelni hagyjuk. 
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszúrjuk és újra kelni hagyjuk 1 óra hosszat. 
Forró olajban mindkét oldalán sütjük, úgy, hogy míg az egyik oldalán sül, a lábast fedővel letakarjuk.
 Amikor a másik oldalán sül, a fedőt levesszük. 
Sütés után az olajat bármire felhasználhatjuk, nem vesz fel a fánk annyit belőle, mint gondolnánk. 
Ha nincs olajunk, kikent tepsiben, sütőben is süthetjük.

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen