Cseresznyés lepény



A cseresznye a nyár gyümölcsei közül valóságos királynak számít, ennek ellenére süteményekhez valahogy ritkán használjuk.
Pedig jellegzetes íze, melyhez nem kell plusz fűszer, hogy határozottan érződjön - szinte felkínálja a gyümölcsöt  sütéskori hasznosításra.
Tizenöt deka cukrot 10 tojássárgájával habosra keverünk, hozzáadunk 10 dkg hámozott darált mandulát, fél citrom reszelt héjat, 15 dkg lisztet, 5 tojás habját és 14 kg kimagozott cseresznyét. Vajjal kikent tepsiben gyenge tűzön megsütjük.
Mandula helyett használhatunk diót is.
A tojásfehérjékkel legjobb ha habcsókot készítünk. Lehet diós, kókuszos, de akár gyümölcsös is. Például egy-két kanál jó minőségű sárgabarack lekvárral, esetleg eper-, vagy málnadzsemmel igazán különleges finomságot készíthetünk. 
 
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nyári káposzta savanyítása

Slambuc, ahogy a régiek készítették...