Hagyományos töltöttkáposzta - helyett gombócokkal


Hozzávalók:1,5 kiló savanyú káposzta, 
6-8 káposztalevél, 
1/2 kiló darált sertéshús, 
4 szelet sovány tarja, 
4 pár debreceni kolbász, 
2 kanál zsír, 
1 fej hagyma, 
2 kanálka pirospaprika, 
2-3 deciliter tejföl, 
só. 

A töltelékhez: 
a darálthús, 
15 deka rizs, 
kevés reszelt hagyma 
és fokhagyma, 
só, 
pirospaprika, 
törött bors, 
1 db tojás. 

 Nagyobb lábosban zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával és belekeverjük a megmosott, lecsurgatott, apróra vágott káposztát, lefedjük és lassú tűzön pároljuk. 
Ha szükséges kevés sóval, majoránnával, babérlevéllel utánaízesítjük. 
A korábban megadott töltelékanyagokat összekeverjük, egyforma gombócokat készítünk és minden gombócot káposztalevélbe tehetünk. 
A lassan fövő káposzta tetejére helyezzük a tölteléket, később kevés meleg vízzel felöntjük. Vigyázzunk, ne főzzük túl hosszú lére, de oda se égjen.
 Legjobb ha főzőlapot helyezünk a lábos alá. 
Közben serpenyőben kevés zsírt forrósítunk, s az előkészített, megsózott hússzeleteket hirtelen megsütjük benne. 
A már körülbelül egy órája jövő káposztához hozzáadjuk a sült szeleteket és ráöntünk kevés pecsenyezsírt is. 
Ezután beletesszük a megmosott 4 pár debreceni kolbászt és még további fél óráig, negyven percig összefőzzük az egészet. 
A tejfölt tálaláskor adjuk hozzá, így nem romlik könnyen.

Fotó: Wikipedia

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nyári káposzta savanyítása

Slambuc, ahogy a régiek készítették...