Hozzávalók:
1 kg érett meggy,
3—4 evőkanál cukor,
3 dkg vaj,
2 kanál liszt,
2 dl tej,
csipet só,
pici őrölt fahéj
kevés víz.
A megmosott meggyet leszárazzuk, magját benne hagyjuk — úgy ízesebb.
De ha kisgyerek van a háznál, vagy idős rokon - akkor vegyük a fáradságot és magozzunk.
Lábasba tesszük, rászórjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, csipetnyi sót, kevés vizet és fedő alatt 6—8 perc alatt puhára pároljuk.
A lisztet a tejben simára keverjük, hozzáadjuk a fahéjat és állandó keverés közben hozzáöntjük a meggyhez.
Egyszer felforraljuk.
Hidegen tálaljuk.
Egresből, cseresznyéből, ribizkéből hasonlóképpen készíthetünk gyümölcsmártást.
Dúsíthatjuk tojássárgájával és a felvert tojás habjával is. De magában az igazi.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése