Meggymártás


Hozzávalók: 
1 kg érett meggy, 
3—4 evőkanál cukor, 
3 dkg vaj, 
2 kanál liszt, 
2 dl tej, 
csipet só, 
pici őrölt fahéj
kevés víz. 

 A megmosott meggyet leszárazzuk, magját benne hagyjuk — úgy ízesebb. 
De ha kisgyerek van a háznál, vagy idős rokon - akkor vegyük a fáradságot és magozzunk.
Lábasba tesszük, rászórjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, csipetnyi sót, kevés vizet és fedő alatt 6—8 perc alatt puhára pároljuk. 
A lisztet a tejben simára keverjük, hozzáadjuk a fahéjat és állandó keverés közben hozzáöntjük a meggyhez. 
Egyszer felforraljuk. 
Hidegen tálaljuk. 
Egresből, cseresznyéből, ribizkéből hasonlóképpen készíthetünk gyümölcsmártást. 
Dúsíthatjuk tojássárgájával és a felvert tojás habjával is. De magában az igazi. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Nyári káposzta savanyítása

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Slambuc, ahogy a régiek készítették...