Pityókás sertéssült római tálban



Hozzávalók 4 személyre: 
1 kg sertéskaraj vagy comb 
30 dkg gomba 
2 szál sárgarépa 
2 szál fehérrépa 
20 dkg zöldborsó 
50 dkg burgonya 
10 dkg szalonna 
só, 
bors, 
curry, 
chili-por
2 deci konyak (ettől lesz pityókás)

 A sertéshúst sütés előtt egy nappal fecskendő és injekciós tű segítségével „beoltjuk” konyakkal, vigyázva, hogy mindehová jusson, ne csak a gyomrunkba. Ha nincs injekciós tűnk nem kell problémázni. Rakjuk szépen egy tálba, és öntsük rá a konyakot, majd nap közben párszor forgassuk meg. 
 Ezután megfűszerezzük és műanyag, lefedhető edénybe rakjuk.
Másnap vegyük elő a római tálat, majd  egy sor szalonnát, majd az apróra vágott zöldséget, burgonyát, gombát tesszük, több rétegben. Ezután beletesszük a konyakkal érlelt húst, és köré rakunk a „zöldségágyból”. 
A tetejét leheletvékony szalonnaszeletekkel beborítjuk. Körülbelül másfél-két órát sütjük közepes lángon. Locsolgatni és nézegetni nem kell. (Ne feledjük a római tálat használat előtt beáztatni vízben, másképp széttörhet)

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Nyári káposzta savanyítása

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Slambuc, ahogy a régiek készítették...