Puliszkát a régi időkben elég gyakran fogyasztottak az emberek.
Mára valahogy feledésbe merült ez az étel, sokan idegenkednek tőle - elvégre semmi más, mint egyszerű főtt kukorica, csak "darált" formában.
Aki már többször kóstolta az tudja - a puliszka, ha jól elkészítik, bizony igencsak finom fogás lehet asztalunkon.
Nem szabad félni tőle, érdemes kipróbálni.
Fontos, hogy megsózzuk, mégpedig annyira, hogy ízén érződjék sóssága.
Ha ez nem történik meg, akkor nem is fog "íze" rendesen "kijönni".
De hogy is készül?
Forró sós vízbe (1 liter) lassan beleszórunk 1/4 kg finomra őrölt kukoricalisztet.
Sűrűre főzzük, folytonos keveréssel.
Levesszük a tűzről és sodrófával tovább keverjük.
Ha esetleg víz maradt benne, leöntjük.
Pár pillanatra még visszatesszük a tűzre, kiszárítjuk.
Gyúrótáblára borítjuk. Cérnaszállal három lapra szeljük.
Az elsőt tálba tesszük és meghintjük juhtúróval, rátesszük a második lapot, erre reszelt juhsajtot szórunk.
Végül a tetejét teszszük rá és gazdagon megöntözzük felforrósított tejföllel.
Készíthetjük picit hígabban, mint a fotón is látszik. És simán tányérba szedjük.
Ehetjük kedvünk szerint tejesen cukrozva, lekvárral, esetleg túróval, szalonnával - ahogy csak szeretnénk.
Fotó: Wikipédia
Megjegyzések
Megjegyzés küldése