Tepertős pogácsa egri módra


Hozzávalók
1/2 kg liszt
25 dkg tepertő
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2 dl tejföl
5 dkg zsír
bors

Fél kiló lisztet összegyúrunk 25 deka darált tepertővel, 2 deka kevés tejben megfuttatott élesztővel, 2 tojás sárgájával, 2 deci tejföllel és 5 deka zsírral. 
Sóval, törött borssal megízesítjük és jól kidolgozva másfél órát pihentetjük.
 Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét kés fokával rácsformájúra kicifrázzuk és tojás sárgájával megkenjük. 
Még 10 percet pihentetjük, majd előmelegített sütőben, közepes tűznél ropogósra sütjük.

Fotó: Wikipédia

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nyári káposzta savanyítása

Slambuc, ahogy a régiek készítették...