Lehetőleg fiatal tököt meghámozzunk, felébe vágjuk.
Ha cukkínit készítünk azt nem kell hámozni.
A belét kiszedjük és ízletes töltelékkel megtöltjük.
A töltelék készülhet tejben áztatott zsemléből vagy kenyérből, amelybe kenőmájas, reszelt hagymát, aprított zöldpetrezselymet, kis olajat, 1-2 keményre főtt tojást összetörve, 5 dkg apróra vágott, vagy reszelt sajtot, csipetnyi paprikát, sót, borsot rakunk.
A már megtöltött tököt megfelelő méretű tepsibe tesszük.
Egy tojássárgát összekeverünk egy pohár tejföllel - ezzel öntjük le az egészet.
Megszórjuk kis zsemlemorzsával, s megcsurgatjuk pici olajjal.
Sütőben sütjük jó félórát fólia alatt, majd levesszük a fóliát, megszórjuk reszelt sajttal, és szépen megpirítjuk.
Tetejére vágott olívát is tehetünk.
Ha elkészült, és nem fogyasztjuk azonnal - takarjuk le.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése