Tyúkhúsleves mama-módra


Hozzávalók: 
1 darab tyúk, 
1/2 kiló marhafartő, 
1/2 kiló ritka csont, 
2 darab sárgarépa, 
2 darab fehérrépa, 
1 darab zeller, 
10 deka gomba, 
kis fej karfiol
kis fej karalábé
1-2 darab zöldpaprika,  
1-2 levél kelkáposzta,
 só, 
feketebors, 
2-3 szem szegfűbors,
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma. 

A megtisztított, megmosott tyúkot nagyobb fazékba tesszük, hozzáadjuk a marhahúst és a megmosott ritka csontot. 
Beletesszük a zöldséget, fűszerezzük és felöntjük hideg vízzel. 
Fölforraljuk, a habját leszedjük és ezután lassú tűzön puhára főzzük. 
Ha a hús puha, kiszedjük, ízlésesen fölszeleteljük, hosszúkás tálra rakjuk, a kifőtt zöldséggel körítjük. 
A leszűrt levest cérnametélttel vagy májgombóccal tálaljuk. 
(Májgombóc készítése: 
Hozzávalók: 
a tyúk mája, 
1 darab zsemle, 
diónyi liba- vagy kacsazsír, 
1/2 csomag zöldpetrezselyem, 
1 darab tojás, 
só, 
bors, 
majoránna, 
kevés zsemlemorzsa. 

A tyúk máját megtisztítjuk, majd éles késsel elkaparjuk. 
A zsemlét vízben áztatjuk, kicsavarjuk, ledaráljuk, hozzáadjuk a májat és a többi anyagokat, zsemlemorzsával sűrítjük. 
Vizes kézzel apró gombócokat formálunk és a lassú tűzön lövő levesbe tesszük. 
Néhány perc alatt megpuhul. 
Forrón tálaljuk.

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Szabolcsi krumplis - rongyos lapótya, rongyos lángos

A kalács tészta készítésének tízparancsolata