Hozzávalók:
1 darab tyúk,
1/2 kiló marhafartő,
1/2 kiló ritka csont,
2 darab sárgarépa,
2 darab fehérrépa,
1 darab zeller,
10 deka gomba,
kis fej karfiol
kis fej karalábé
1-2 darab zöldpaprika,
1-2 levél kelkáposzta,
só,
feketebors,
2-3 szem szegfűbors,
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma.
A megtisztított, megmosott tyúkot nagyobb fazékba tesszük, hozzáadjuk a marhahúst és a megmosott ritka csontot.
Beletesszük a zöldséget, fűszerezzük és felöntjük hideg vízzel.
Fölforraljuk, a habját leszedjük és ezután lassú tűzön puhára főzzük.
Ha a hús puha, kiszedjük, ízlésesen fölszeleteljük, hosszúkás tálra rakjuk, a kifőtt zöldséggel körítjük.
A leszűrt levest cérnametélttel vagy májgombóccal tálaljuk.
(Májgombóc készítése:
Hozzávalók:
a tyúk mája,
1 darab zsemle,
diónyi liba- vagy kacsazsír,
1/2 csomag zöldpetrezselyem,
1 darab tojás,
só,
bors,
majoránna,
kevés zsemlemorzsa.
A tyúk máját megtisztítjuk, majd éles késsel elkaparjuk.
A zsemlét vízben áztatjuk, kicsavarjuk, ledaráljuk, hozzáadjuk a májat és a többi anyagokat, zsemlemorzsával sűrítjük.
Vizes kézzel apró gombócokat formálunk és a lassú tűzön lövő levesbe tesszük.
Néhány perc alatt megpuhul.
Forrón tálaljuk.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése