Befőzés cukor nélkül - tartósítószer mentesen


E célra szép, ép, friss szedésű gyümölcsöket válogatunk. 
Ez nagyon fontos, mert ez az, ami biztosítja, hogy tartósítószer nélkül is sikeres lesz tevékenységünk. 
Befőzéskor minden - környezet, üvegek, fedők, s bármi amit használunk makulátlanul tiszta legyen. 
A gyümölcsöket tisztítjuk, megmossuk, a vizet lecsurgatjuk, majd  szorosan üvegbe töltjük, tiszta vízzel felöntjük. A biztonság kedvéért a vizet akár fel is forralhatjuk előtte. 
Az üvegeket lezárjuk és szokásos módon csírátlanítjuk. 
Ez annyit tesz, hogy forró dunsztban kifőzzük, majd száraz dunsztba rakjuk őket kihűlésig. 
Ilyen eltevésre alkalmas gyümölcsök: eper, kimagozott cseresznye, kimagozott meggy, e két gyümölcs keveréke, ribizli, málna, érett kajszibarack, érett őszibarack, szilva, ringló, szeder. 
Befőttkészítés ezekből a gyümölcsökből szinte ugyanúgy történik, mint a hagyományos formában, csak éppen a cukor marad ki belőle. No és a tartósítószer. 
A múlt század elején is már alkalmazták ezt a módszert. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...