E célra szép, ép, friss szedésű gyümölcsöket válogatunk.
Ez nagyon fontos, mert ez az, ami biztosítja, hogy tartósítószer nélkül is sikeres lesz tevékenységünk.
Befőzéskor minden - környezet, üvegek, fedők, s bármi amit használunk makulátlanul tiszta legyen.
A gyümölcsöket tisztítjuk, megmossuk, a vizet lecsurgatjuk, majd szorosan üvegbe töltjük, tiszta vízzel felöntjük. A biztonság kedvéért a vizet akár fel is forralhatjuk előtte.
Az üvegeket lezárjuk és szokásos módon csírátlanítjuk.
Ez annyit tesz, hogy forró dunsztban kifőzzük, majd száraz dunsztba rakjuk őket kihűlésig.
Ilyen eltevésre alkalmas gyümölcsök: eper, kimagozott cseresznye, kimagozott meggy, e két gyümölcs keveréke, ribizli, málna, érett kajszibarack, érett őszibarack, szilva, ringló, szeder.
Befőttkészítés ezekből a gyümölcsökből szinte ugyanúgy történik, mint a hagyományos formában, csak éppen a cukor marad ki belőle. No és a tartósítószer.
A múlt század elején is már alkalmazták ezt a módszert.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése