Eierbeigli


Hozzávalók
1 egész tojás
4 tojás sárgája
tojásnyi vaj
egy evőkanál porcukor
lisztből annyi, hogy rétestésztás legyen
porcukor
darált dió

Ha töltjük
darált dió 5-10 dkg
sárgabarack lekvárral összekeverve

Egy egész tojást és négynek a sárgáját kis tálban elhabarunk. 
Ekkor beleteszünk egy kis tojásnagyságú vajat vagy zsírt, egy csipet sót, egy evőkanál porcukrot, jól kikeverjük, azután annyi lisztet keverünk hozzá, hogy könnyű rétestészta keménységű legyen. 
Addig verjük fakanállal, vagy erősebb habverővel - míg hólyagokat vet és szép sima tészta lesz. 
Erős kidolgozás kell hozzá, a tészta ne legyen túl kemény. 
Meglisztezett deszkára borítjuk és kézzel  1/2-1  centiméter vastagra nyújtjuk ki. 
Körülbelül 5—6 centiméter széles, hosszúkás négyszögletes darabokra vágjuk fel és vékonyan kikent lisztezett tepsibe téve, forró sütőben hirtelen szép sárgára sütjük. 
A tésztadarabokat a tepsiben nem szabad egymáshoz túl közel rakni. 
Sütés közben a széleik felkunkorodnak. 
Ha kisült porcukros darált dióban megforgatjuk.
Jó tészta, különösen teához. 

Ám ebből a masszából másféle süteményt is lehet készíteni; a deszkára borítás után kis liszt hozzáadásával annyira át kell gyúrni, hogy sodorni lehessen. 
Akkor hosszúkás négyszögletes darabokra kell vágni, minden darabot jófajta sárgabarack lekvárral összekevert őrölt dióból készült diótortatöltelékkel megtölteni, (a töltelék ne legyen túl lágy) két hosszú oldalát egymásra hajtani, a két rövidebb végét is kissé felhajtani, kissé kikent, lisztezett tepsibe rakni s erős tűzön hirtelen megsütni.

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Slambuc, ahogy a régiek készítették...

Nyári káposzta savanyítása

Székely béles recept - erdélyi béles

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...