Fehér szoljanka - igazi nyári leves


0,5 kg marha lábszár 
15 dkg füstölt hús 
1 nagy fej hagyma 
5-6 gerezd fokhagyma 
egy szelet szalonna kiolvasztott zsírja 
2-3 db sárgarépa 
1 petrezselyemgyökér 
egy darabka zeller (nagyjából negyed) 
egy maréknyi karfiol 
kicsit kevesebb brokkoli 
egy maréknyi apróra vágott káposzta 
só 
őrölt bors 
köménymag - ezek ízlés szerint 
ha szeretjük a csípőset, akkor 1 savanyított csípőspaprika 
6-7 db ecetes uborka, vagy vizes uborka apróra kockázva 
2 babérlevél 
1-2 dl tejföl 
1 evőkanálnyi liszt 

 Kezdjük azzal, hogy a szalonnaszeletet apróra vágjuk és kiolvasztjuk. 
A tepertőket kiszedjük,  el is fogyaszthatjuk, mert nem lesz rá szükségünk - a zsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, pároljuk. 
Utána jöhet a megtisztított, apróra vágott fokhagyma, ezzel is tovább pároljuk. 
 Felkockázzuk a húst, és a hagymához adjuk. Füstölt húst is. 
Fehérre pörköljük fedél alatt, rárakjuk a fúszereket, majd kevés vizet öntünk rá, csak annyit hogy párolhassuk. 
 Marhahússal dolgozunk, esélyesen óvatos főzéssel lesz 2 óra, mikor zöldségelhetjük. 
Jöhet a karfiol, brokkoli, sárgarépa, petrezselyem, zeller, káposzta. 
Az uborkával még várnunk kell. 
 Ekkor felöntjük az egészet nagyjából másfél liternyi vízzel, s ha egy kicsit már főtt a zöldség, és érződnek az ízek, akkor utólag fűszerezhetjük. Most félórát főzzük. 
Itt, a végén adjuk hozzá az apróra vágott uborkát, majd pedig behabarjuk a tejföl-liszt keverékkel. 
Most főzni csak felforrásig szabad, abban a pillanatban el is zárjuk a tűzforrást, ne kapja össze a tejfölünket. 
 Nagyon kellemes, savanykás, igazi nyári, nagy melegbe való, ugyanakkor tápláló leves. Akkor jó az arány, ha a magyar gulyáslevestől sűrűbb a finomságunk.

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Slambuc, ahogy a régiek készítették...

Nyári káposzta savanyítása

Székely béles recept - erdélyi béles

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...