0,5 kg marha lábszár
15 dkg füstölt hús
1 nagy fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
egy szelet szalonna kiolvasztott zsírja
2-3 db sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
egy darabka zeller (nagyjából negyed)
egy maréknyi karfiol
kicsit kevesebb brokkoli
egy maréknyi apróra vágott káposzta
só
őrölt bors
köménymag - ezek ízlés szerint
ha szeretjük a csípőset, akkor 1 savanyított csípőspaprika
6-7 db ecetes uborka, vagy vizes uborka apróra kockázva
2 babérlevél
1-2 dl tejföl
1 evőkanálnyi liszt
Kezdjük azzal, hogy a szalonnaszeletet apróra vágjuk és kiolvasztjuk.
A tepertőket kiszedjük, el is fogyaszthatjuk, mert nem lesz rá szükségünk - a zsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát,
pároljuk.
Utána jöhet a megtisztított, apróra vágott fokhagyma, ezzel
is tovább pároljuk.
Felkockázzuk a húst, és a hagymához adjuk. Füstölt húst is.
Fehérre pörköljük fedél alatt,
rárakjuk a fúszereket, majd kevés vizet öntünk rá, csak annyit hogy
párolhassuk.
Marhahússal dolgozunk, esélyesen óvatos főzéssel lesz 2 óra,
mikor zöldségelhetjük.
Jöhet a karfiol, brokkoli, sárgarépa, petrezselyem,
zeller, káposzta.
Az uborkával még várnunk kell.
Ekkor felöntjük az egészet nagyjából másfél liternyi vízzel, s ha egy kicsit
már főtt a zöldség, és érződnek az ízek, akkor utólag fűszerezhetjük. Most félórát főzzük.
Itt, a végén adjuk hozzá az apróra vágott uborkát,
majd pedig behabarjuk a tejföl-liszt keverékkel.
Most főzni csak felforrásig szabad, abban a pillanatban el is
zárjuk a tűzforrást, ne kapja össze a tejfölünket.
Nagyon kellemes, savanykás, igazi nyári, nagy melegbe való,
ugyanakkor tápláló leves.
Akkor jó az arány, ha a magyar gulyáslevestől sűrűbb a finomságunk.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése