Házi félbarna kenyér


Hozzávalók: 
20 dkg rozsliszt, 
60 dkg búzaliszt, 
5 dkg élesztő, 
lapos, kis evőkanál köménymag, 
1 csapott teáskanál só
víz szükség szerint

KOVÁSZOLÁS. 
Ezt csinálhatjuk a sütést megelőző este is. 
Az élesztőt összekeverjük jó fél csupor langyos vízzel ebben az edényben, amelyben másnap a kenyeret dagasztani fogjuk. 
 Hozzáadjuk köménymagot és 1 marék rozslisztet, majd kanállal összekeverjük és másnapra eltesszük.
Ha nincs időnk előző este hozzákészülni - kenyérsütés előtt is felfuttathatjuk az élesztőt, kevesebb liszttel. 

 DAGASZTÁS. Másnap fél csupor langyos vizet öntünk a masszához, hozzáadjuk a sót és elkezdjük adagolni a búzalisztet. Közben adunk hozzá még langyos vizet, amennyit kíván, hogy jó tartású kenyértésztánk legyen. 
Amikor már jó sűrű a tészta és nem is tapad olyan nagyon, liszttel ledörzsöljük a kezünkről a rátapadt tésztát és körülbelül negyedórát dagasztjuk, gyúrjuk, gyömöszöljük, amíg az edény faláról  is már szépen válik, kezünkre nem tapad, és amit beledörzsöltünk a kezünkről azzal is egyenlősödött. 
 Most már szép cipóvá formáljuk, amit meghintünk, meghempergetünk a maradék lisztben,  hogy ne ragadjon majd nagyon az edény falához. 
Hagyhatjuk kelni a tésztánkat a dagasztó edényben. Meleg helyen tartjuk, konyhamelegen - letakarva. 
Amikor duplájára kelt, akkor kiborítjuk deszkára, a tésztát kettévágjuk, és mindkettőt megsodorjuk, megformáljuk, hogy két cipónk, vagy két kis veknink legyen. 
Egyenként kisülve  65-70 dekásak lesznek.
Ha a kenyerek formázása után rendesen megkelesztjük őket, akkor előmelegített sütőbe rakjuk. Amennyiben úgy döntünk, hogy nem melegítjük elő a sütőt, hanem begyújtáskor rakjuk be, akkor a tésztát nem kell teljesen megkeleszteni.
Formázás után lazán mosdassuk meg a kenyeret vízzel, vagyis alaposan megkenjük a tetejüket. 
Ha nem vizezzük a tetejét,  akkor lisztezhetjük, de éppen csak. A túl sok liszt nem szép a kenyéren. 
Sütőbe rakjuk őket, s  180-200 fokon sütjük. 
Nagyjából 20 perc múlva nézzük meg hogy áll a sütés.  
Ha nem egyenletes a sütésük, akkor fordítsuk meg őket. Amelyik eddig elől volt, most hátra kerül. Ha már szép a színük, és az illat is átjárja a konyhát, kívül ropogósnak tűnnek, akkor esélyesen elkészültek. Kivesszük a sütőből, rácsra tesszük, hogy alulról is hűlni tudjanak, majd azonnal vízzel ismét megmosdatjuk őket nagyon gyorsan, hirtelen mozdulattal. 
Ettől lesznek csábítóan fényesek. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen