Hozzávalók
ahány kiló csipkebogyó
annyi kiló cukor
Csipkebogyót akkor a legjobb szedni, amikor már érte a dér. Ekkor érik igazán.
A jól érett és szép piros csipkebogyót leszedjük, a virágos végét levágjuk, megtörölgetjük tiszta ruhával, ha nagyon koszos, vagy szennyezett akkor gyorsan lemoshatjuk, ellenben utána szikkasszuk - ne legyen vizes.
Utána forró vízben puhára főzzük.
Ha megfőtt, szitán jól lecsepegtetjük a vizet róla, majd átnyomtjuk.
Ez azért fontos, mert belül mag is van, és apró kis szöszök, amik ha a lekvárban maradnak, akkor kicsit torokkaparós lesz.
Az áttört gyümölcsöt megmérjük és ugyanannyi cukorral 1/2 óráig főzzük.
Még melegen üvegekbe öntjük, lezárjuk és 10 percig gőzöljük.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése