Hogyan mérjünk mérleg nélkül?

 


Van az úgy, hogy nincs épp a háznál mérleg - akár elromlott, akár nem is foglalkoztunk eddig az ötlettel. 

Egy gyakorlott háziasszony ritkán méricskél dekára, szemre fűszerez, és megszokásból adja hozzá a többi hozzávalót. 

Megtanulta élete során, hogy pici eltérésektől nem megy tönkre az étel, a megadott adatok valójában irányadók.

De mi van, ha mérleg nélkül mégis nagyjából pontosak akarunk lenni?

A konyhánkban sok olyan tárgy található, amivel lényegesen pontosabbá tehetjük a saccot. 

Egyszerű dolgok - kanál, pohár, csupor...

Nézzük hogyan....! 

1 közepes nagyságú tojás súlya 5 -6 deka 1- de erre a súlyra nagyon ritkán van szükség 

csapott evőkanál liszt 1 dkg 

1 púpozott evőkanál liszt 2  dkg

1/2 liter liszt 30  dkg

1 dl liszt 6 dkg

1 csapott evőkanál kristálycukor 1,5-2 dkg (nem mindegy mekkora a kanál)

1 púpozott evőkanál kristálycukor 3 dkg 

1 evőkanál tej 2 dkg 

1 csésze tej 25 dkg 

1 evőkanál tejföl 2 dkg

1 evőkanál tejszín 1,8 dkg

1 evőkanál  túró  - rögös 1,5 dkg

1 csapott evőkanál só 2 dkg

1 csapott evőkanál zsír 2 dkg 

1 diónyi zsír 2 dkg

1 tojásnyi zsír 5 dkg

1 evőkanál olaj 1,8 dkg 

1 csésze víz 25 dkg 

 1 vizespohár víz 25 dkg 

1 vizespohárnyi hab 20 dkg 

1 vizespohárnyi rizs 19 dkg

1 vizespohárnyi búzadara (gríz) 17 dkg

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen