Hordós káposzta savanyítása


Leglalkalmasabb savanyításra a keményfejű, lapos káposzta. 
Az érlelés időszakában a káposzta normál hőmérsékleten volt, nem tartották hidegen. De a forróság nem tesz jót neki. 
A káposztákat megtisztítjuk, külső leveleiket leszedjük. 
A megtisztított fejes káposztának kivágjuk a torzsáját, meggyaluljuk és rétegenként a hordóba rakjuk.
Ha hordóban készítjük, akkor három közepes tálnyi aprókáposztát rakjunk az aljára. 
 Egy réteg gyalult káposzta, egy réteg fejes káposzta. 
A gyalult káposzta réteget először be kell sózni és fűszerezni, csak utána mehet bele a megtisztított fejeskáposzta. 
A három tálnyi káposztára rakjunk jó másfél maroknyi sót. Bele kell markolni a sóba, nem szabad sajnálni. 
Megszórjuk birsalma szeletekkel, tormaszeletekkel, szórunk rá babérlevelet vagy 5-10 darabot, és néhány cső vékony csípős paprikát. Megy még a rétegre egy kiskanálnyi szemes feketebors, és ugyanennyi szemes köménymag. 
Régen ilyenkor letaposták, de doronggal is lenyomathatjuk. Általában a taposás jobban sikeredett, nem véletlen, hogy sokáig ezt a módszert használták jobban. 
Ezután jöhet bele a néhány fej káposzta. Ez esetben ahol a torzsáját kivágtuk megtöltjük sóval. Szépen belesorjázzuk a hordóba, majd jöhet rá a következő aprókáposzta réteg, só, fűszerek, fűszernövények aprózva. 
Ha a hordó már megtelt, a teteje aprókáposzta legyen. Ezt ugyanúgy megszórjuk a megszórandóval. 
Jó alaposan megnyomkodjuk, vászonruhával letakarjuk, falapokkal fedjük be, és kővel lenyomatjuk. 
Csak néhány nap telik el, és a káposztánk levet ereszt. És nem csak levet ereszt, de habzani kezd. 
Nem kell megijedni, ez a sorja - ennek így kell lennie. 
A régiek háromnaponta leszedték a vásznat, a falapokat lemosták, majd visszahelyezték a tetejére, ismét lenyomatták. Ezt egészen addig ismételték, míg le nem telt három hét. 
Ekkorra a káposzta elkészült, megsavanyodott - persze még enyhén savanyú. 
Ekkor állították hűvös helyre - de úgy, hogy a hordó alja ne érje a padozatot. 
Innentől, mikor káposztát főztek, s kivettek belőle - a falapokat mindig lemosták, majd visszarakták a tetejére. 
A hordóban maradt káposztát pedig szépen elegyengették, hogy a levében álljon - így nem romlott meg belőle semmi sem. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen