Leglalkalmasabb savanyításra a keményfejű, lapos káposzta.
Az érlelés időszakában a káposzta normál hőmérsékleten volt, nem tartották hidegen. De a forróság nem tesz jót neki.
A káposztákat megtisztítjuk, külső leveleiket leszedjük.
A megtisztított fejes káposztának kivágjuk a torzsáját, meggyaluljuk és rétegenként a hordóba rakjuk.
Ha hordóban készítjük, akkor három közepes tálnyi aprókáposztát rakjunk az aljára.
Egy réteg gyalult káposzta, egy réteg fejes káposzta.
A gyalult káposzta réteget először be kell sózni és fűszerezni, csak utána mehet bele a megtisztított fejeskáposzta.
A három tálnyi káposztára rakjunk jó másfél maroknyi sót. Bele kell markolni a sóba, nem szabad sajnálni.
Megszórjuk birsalma szeletekkel, tormaszeletekkel, szórunk rá babérlevelet vagy 5-10 darabot, és néhány cső vékony csípős paprikát. Megy még a rétegre egy kiskanálnyi szemes feketebors, és ugyanennyi szemes köménymag.
Régen ilyenkor letaposták, de doronggal is lenyomathatjuk. Általában a taposás jobban sikeredett, nem véletlen, hogy sokáig ezt a módszert használták jobban.
Ezután jöhet bele a néhány fej káposzta. Ez esetben ahol a torzsáját kivágtuk megtöltjük sóval. Szépen belesorjázzuk a hordóba, majd jöhet rá a következő aprókáposzta réteg, só, fűszerek, fűszernövények aprózva.
Ha a hordó már megtelt, a teteje aprókáposzta legyen. Ezt ugyanúgy megszórjuk a megszórandóval.
Jó alaposan megnyomkodjuk, vászonruhával letakarjuk, falapokkal fedjük be, és kővel lenyomatjuk.
Csak néhány nap telik el, és a káposztánk levet ereszt. És nem csak levet ereszt, de habzani kezd.
Nem kell megijedni, ez a sorja - ennek így kell lennie.
A régiek háromnaponta leszedték a vásznat, a falapokat lemosták, majd visszahelyezték a tetejére, ismét lenyomatták. Ezt egészen addig ismételték, míg le nem telt három hét.
Ekkorra a káposzta elkészült, megsavanyodott - persze még enyhén savanyú.
Ekkor állították hűvös helyre - de úgy, hogy a hordó alja ne érje a padozatot.
Innentől, mikor káposztát főztek, s kivettek belőle - a falapokat mindig lemosták, majd visszarakták a tetejére.
A hordóban maradt káposztát pedig szépen elegyengették, hogy a levében álljon - így nem romlott meg belőle semmi sem.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése