Kaporleves


Hozzávalók
1-2 csomag kapor
3 dkg zsiradék
1 evőkanál liszt
2 leveskocka
1 liter víz
2 tojás
2 dl tejföl
pici cukor

 A kaprot finomra megvágjuk.
3 dkg zsiradékból és egy evőkanál lisztből készült rántást készítünk, majd beledobjuk az aprózott kaprot, s a rántásban  kevés ideig pároljuk. 
Feleresztjük hús- vagy csontlével, ha nincs akkor jöhet a 2 leveskocka 1 liter vízzel, felforraljuk, majd forrástól számítva jó öt percig főzzük.  
Elővesszük a levesestálat, amiben majd tálaljuk az ételt.
Beleöntjük a tejfölt, és 2 tojás sárgáját hozzá, ezeket alaposan összekeverjük. Ekkor sózzuk az egészet, és egy parányi cukrot is adunk hozzá, de tényleg csak leheletnyit. 
A tejfölös tojássárgájához először a felfőzött kapros léből egy merőkanállal adunk, és közben folyton kevergetjük. Hőkiegyenlítést végzünk. 
Ha ezzel megvagyunk, utána már kevergetés mellett önthetjük nyugodtan az egész kaporlevest. 
Összekeverjük, s készen is vagyunk.
Legjobb pirított zsemle, vagy kiflikockával. 
A levestálban 2 tojás sárgáját 2 dl tejföllel, sóval jól elkeverünk és a forrásban levő levest ráöntjük. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Szabolcsi krumplis - rongyos lapótya, rongyos lángos

A kalács tészta készítésének tízparancsolata