A káposztát megtisztítjuk, megmossuk, kivágjuk a torzsáját és vagy darabokra vágjuk, hogy bele tudjuk rakni a nagy üvegbe, vagy levelekre szedjük, s úgy nyomkodjuk bele.
Kaprot mosunk egy marékkal, csombort, és tormát tisztítunk. Ettől egy kis pikáns ízt is kap.
A fűszerek felét az üveg aljába rakjuk, majd telerakjuk káposztával, jól megnyomkodjuk, hogy lehetőleg ne maradjon közte sok levegő, majd a tetejét lenyomkodjuk a maradék fűszerekkel, kaporral, csomborral, tormával.
Ekkor aztán sós vizet forralunk, mégpedig a következő arányban -
Minden liter vízre 4 dkg sót szánunk. (2 evőkanálnyi)
Ha felforrt, akkor a káposztára merjük apránként. Egészen addig, míg elnyeli a káposztát, és a nyakánál már csak egy ujjnyi üres hely marad.
Akkor aztán légmentesen lezárjuk, és beállítjuk a kamrába a lehető legsötétebb helyre - fontos hogy ne érje fény.
Tavaszig eltartható.
Lehet apróra vágottan is tartósítani a káposztát - ahogy nekünk tetszik.
Ha nem éri fény, és nem háborgatjuk - még tavasszal is ropogós káposztát ehetünk, s nem kell félni, leve is tiszta marad.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése