Káposzta tartósítás üvegben


A káposztát megtisztítjuk, megmossuk, kivágjuk a torzsáját és vagy darabokra vágjuk, hogy bele tudjuk rakni a nagy üvegbe, vagy levelekre szedjük, s úgy nyomkodjuk bele. 
Kaprot mosunk egy marékkal, csombort, és tormát tisztítunk. Ettől egy kis pikáns ízt is kap. 
A fűszerek felét az üveg aljába rakjuk, majd telerakjuk káposztával, jól megnyomkodjuk, hogy lehetőleg ne maradjon közte sok levegő, majd a tetejét lenyomkodjuk a maradék fűszerekkel, kaporral, csomborral, tormával. 
Ekkor aztán sós vizet forralunk, mégpedig a következő arányban -
Minden liter vízre 4 dkg sót szánunk. (2 evőkanálnyi)
Ha felforrt, akkor a káposztára merjük apránként. Egészen addig, míg elnyeli a káposztát, és a nyakánál már csak egy ujjnyi üres hely marad. 
Akkor aztán légmentesen lezárjuk, és beállítjuk a kamrába a lehető legsötétebb helyre - fontos hogy ne érje fény. 
Tavaszig eltartható.
Lehet apróra vágottan is tartósítani a káposztát - ahogy nekünk tetszik.  
Ha nem éri fény, és nem háborgatjuk - még tavasszal is ropogós káposztát ehetünk, s nem kell félni, leve is tiszta marad. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Slambuc, ahogy a régiek készítették...

Nyári káposzta savanyítása

Székely béles recept - erdélyi béles

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...