Minden, ami finom - pogácsa téren. Régi recept, legalább 100 éves.
Hozzávalók
Hozzávalók
1/2 kg tepertő
50-60 dkg liszt
4-5 dkg élesztő
1 tojás sárgája
törött bors,
só
1 dl fehérbor
1 kg káposzta
1 kanálnyi sertészsír
só
bors a káposztához
1 tojás a teteje kenéséhez
Jó disznó- vagy libatepertőt finomra megvágunk a nyújtótáblán,, vagy megdarált, aztán ezt eldörzsöljük kéz közt annyi liszttel, amennyit a tepertő zsírossága felvesz.
Teszünk bele egy kevés élesztőt, (nem kell futtatni, csak szétmorzsolni pici liszttel),egy tojás sárgáját, egy kis törött borsot, sót és egy kicsi pohárka fehér bort.
Ezt a masszát azután jól kidolgozzuk, majd lerakjuk pihenni nagyjából tíz percre.
Ekkor aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd ismét összehajtjuk, s újból pihentetjük egy ideig.
A pihentetések idején a lereszelt káposztát megpároljuk, majd megpirítjuk egy kanál zsíron, sózva, borsozva. Nagyon jót gesz az ízének, ha barnásra pirítjuk, mint a jófajta káposztás tésztának.
A tésztát pihenés után kinyújtjuk, majd a káposztát rákenjük és ismét az előbbi módszer szerint összehajtva pihentetjük.
Ha ezzel megvagyunk, akkor újból kinyújtjuk az addig hidegen tartott tésztát, mégpedig ujjnyi vastagra. Megkenjük tojással, beirdaljuk szépen, majd pedig kiszaggatjuk mindig odaigazgatva a szaggatóhoz, hogy ne legyen hulló tésztánk. Ne kelljen újból összegyúrni, nyújtani, szaggatni.
Meleg sütőben, 180-200 fokon sütjük, mint a zsíros tésztákat általában - szép pirosra.
Igazán étvágygerjesztő.
Minden benne van, ami a magyar gyomornak kívánatos.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése