Hozzávalók
tésztához -
1/4 liter tej
7 dkg vaj,
pici só
14 dkg liszt
6 db tojásnak a sárgája
zsiradék a tepsi kikenéséhez
6 tojás sárgája
10 dkg porcukor
1 rúd vanília kikaparva
4 dkg liszt
4 dl tej
és a 6 tojás fehérje habnak
5-6 dkg porcukor a habba
Ekler esetén 2 dl tejszínből, 1-2 evőkanál porcukorral vert hab
Tetejére
porcukor
ekler esetén csoki felolvasztva (étcsokoládé)
Negyedliter tejet 7 dkg vajjal, egy pici sóval addig keverünk a tűzön, míg felforr.
Ekkor aztán beleteszünk 14 dkg finom lisztet, szórva és keverve, nagyon vigyázva, hogy csomós ne legyen.
Ha jól elkevertük levesszük a tűzről s tovább keverjük, míg egészen kihűlt.
Azután belekeverünk egyenkint 6 tojás sárgáját és mindegyikkel külön-külön jól átdolgozzuk.
Kikent és liszttel meghintett tepsiben, vagy sütőpapíron egyforma nagyságú halmokat, vagy hosszúkás, nagyjából 10 centis csíkokat rakunk (ezt már nyomózsákból).
Előmelegített forró sütőben 5 percig sütjük, ekkor emelkednek meg a tészták. Ez idő alatt még véletlenül se nyissuk ki a sütőt, mert kell hozzá feltétlenül a keletkező gőz.
5 perc után már lehet csökkenteni a hőfokot.
Addig kell sütni, míg aranysárgák nem lesznek.
Sütés után még 5 percig a sütőben hagyjuk.
Ha a fánkok kihűltek, megtöltjük vanilia krémmel. Előtte persze kettévágjuk őket. Ha jól dolgoztunk, akkor mindegyik szép üreges belül.
— Krém.
Hat tojás sárgáját elkeverünk egy rúd kikapart vaníliával összekevert 10 dkg cukorral, 5 dkg liszttel. Feleresztjük 4 deci tejjel, és gőz fölött megfőzzük.
Addig keverjük, míg jó sűrű nem lesz.
Ekkor hat tojás fehérjéből kemény habot verünk, és megcukrozva, a még forró krémhez keverjük.
Ha kihűlt, megtöltjük a fánkokat.
Ekler esetén felvert tejszínhabot rakunk a krém tetejére, arra rakjuk rá a másik lapot.
Képviselőfánk esetén porcukorral szórjuk le.
Ha eklert sütöttünk bevonjuk, vagy csurgathatjuk csokoládéval.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése