Képviselőfánk - vagy ekler - ahogy még a régi cukrászok készítették


Hozzávalók 
tésztához - 
1/4 liter tej
7 dkg vaj, 
pici só
14 dkg liszt
6 db tojásnak a sárgája 
zsiradék a tepsi kikenéséhez

6 tojás sárgája
10 dkg porcukor
1 rúd vanília kikaparva
4 dkg liszt
4 dl tej
és a 6 tojás fehérje habnak
5-6 dkg porcukor a habba
Ekler esetén 2 dl tejszínből, 1-2 evőkanál porcukorral vert hab

Tetejére
porcukor
ekler esetén csoki felolvasztva (étcsokoládé)

Negyedliter tejet 7 dkg vajjal, egy pici sóval addig keverünk a tűzön, míg felforr. 
Ekkor aztán beleteszünk 14 dkg finom lisztet, szórva és keverve, nagyon vigyázva, hogy csomós ne legyen. 
Ha jól elkevertük  levesszük a tűzről s tovább keverjük, míg egészen kihűlt. 
Azután belekeverünk egyenkint 6 tojás sárgáját és mindegyikkel külön-külön jól átdolgozzuk. 
Kikent és liszttel meghintett tepsiben, vagy sütőpapíron egyforma nagyságú halmokat, vagy hosszúkás, nagyjából 10 centis csíkokat rakunk (ezt már nyomózsákból).  
Előmelegített forró sütőben 5 percig sütjük, ekkor emelkednek meg a tészták. Ez idő alatt még véletlenül se nyissuk ki a sütőt, mert kell hozzá feltétlenül a keletkező gőz. 
5 perc után már lehet csökkenteni a hőfokot. 
Addig kell sütni, míg aranysárgák nem lesznek. 
Sütés után még 5 percig a sütőben hagyjuk. 
 Ha a fánkok kihűltek, megtöltjük vanilia krémmel.  Előtte persze kettévágjuk őket. Ha jól dolgoztunk, akkor mindegyik szép üreges belül. 

— Krém. 
Hat tojás sárgáját elkeverünk egy rúd kikapart vaníliával összekevert 10 dkg cukorral, 5 dkg liszttel. Feleresztjük 4 deci tejjel,  és gőz fölött megfőzzük.  
Addig keverjük, míg jó sűrű nem lesz. 
Ekkor hat tojás fehérjéből kemény habot verünk,  és  megcukrozva, a még forró krémhez keverjük.
Ha kihűlt, megtöltjük a fánkokat.
Ekler esetén felvert tejszínhabot rakunk a krém tetejére, arra rakjuk rá a másik lapot. 
Képviselőfánk esetén porcukorral szórjuk le. 
Ha eklert sütöttünk bevonjuk, vagy csurgathatjuk csokoládéval. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...