Kocsonyás málnaíz


A málnát ruhán keresztül áttörjük s azonnal lemérjük. 
Azért fontos, hogy azonnal tovább dolgozzunk, mert gyorsan erjedni kezd. Ezért nem szabad cukrozatlanul állni a lének. Ha összekeverjük a cukorral az már félig-meddig tartósítja is, gond nem lehet. 
Amilyen súlyú a málnalé, annyi cukrot adunk hozzá. Megkeverjük, hogy olvadjon, aztán letesszük hűvös helyre állni egy napra, 24 órára. 
Tehetünk hozzá citromsót (gyógyszertári), ha túl édesnek érezzük. 
Másnap aztán felfőzzük, de nem egyszerre. Kicsit macerásnak tűnik, de így lesz az igazi.
Előveszünk egy hibátlan zománcú kis edényt, amibe egy nagy merőkanálnyi lé úgy fér bele, hogy az alján legyen egy ujjnyi.
Ezt aztán 5 percig főzzük. 
Ha eltelt az idő áttöltjük az aktuális üvegbe. 
Az apránkénti főzést addig ismételjük, amíg a lé elfogy.
Fontos, hogy az üveg amibe áttöltjük előmelegített legyen. Jó módszer erre, ha tepsi vízbe állítva a tűzhelyen melegítjük. 
Utána leköthetjük, s helyére rakhatjuk. 
Tartósítószert nem igényel, a cukor olyan arányban van, hogy az magában tartósítja. 
Sok cukorral jár, de gyümölcskocsonyát nem szokás kilószámra enni. 
Nagyon finom, kocsonyás ízünk lesz, és ezzel a módszerrel megtartja a gyümölcs színét is.
Elrakhatunk így gyümölcskocsonyának ribizlit, szedret - ezeket ugyanezzel a módszerrel.
Jó így a köszméte, barack, körte is, de egyrészt ezek jó lédúsak legyenek, másrészt pedig őket előtte ledaráljuk, s úgy adjuk hozzá a cukrot. Összekeverjük, s másnap szűrjük le a levet. S majd ezután főzzük. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Slambuc, ahogy a régiek készítették...

Nyári káposzta savanyítása

Székely béles recept - erdélyi béles

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...