Hozzávalók:
4 kg zöldbab,
4 fej vöröshagyma,
2 fej fokhagyma,
1-2 csomag petrezselyemzöld,
só,
bors szemes,
5-8 babérlevél,
csombor(borsikafű) 1-2 marékkal.
A megtisztított zöldbabot egészben hagyva sós vízben félig megfőzzük.
A befőttes üvegek alját zöldpetrezselyem és csombor keverékével kibéleljük és rászórjuk az üvegre jutó fokhagymagerezdek felét.
A zöldbabot a vékonyan felszeletelt hagymával felváltva rétegesen az üvegekbe töltjük.
A maradék fokhagyma és petrezselyem a tetejére kerüljön.
A felső réteget falapocskával leszorítjuk és az üveget felöntjük a bab felforralt, borssal és babérral ízesített főzővizével.
Gézzel vagy tüllel lefedve langyos helyre állítjuk, amíg néhány nap alatt kiforrja magát. A letisztulás után lekötjük és hűvös helyen tároljuk. Nagyon finom kiegészítője meleg vagy hideg sülthúsoknak.
Igazán különleges őszi-téli csemege.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése