Kovászolt zöldbab - savanyúságnak


Hozzávalók: 
4 kg zöldbab, 
4 fej vöröshagyma, 
2 fej fokhagyma, 
 1-2 csomag petrezselyemzöld, 
só,
 bors szemes,
5-8 babérlevél, 
csombor(borsikafű) 1-2 marékkal. 

 A megtisztított zöldbabot egészben hagyva sós vízben félig megfőzzük. 
A befőttes üvegek alját zöldpetrezselyem és csombor keverékével kibéleljük és rászórjuk az üvegre jutó  fokhagymagerezdek felét. 
A zöldbabot a vékonyan felszeletelt hagymával felváltva rétegesen az üvegekbe töltjük. 
A maradék fokhagyma és petrezselyem a tetejére kerüljön. 
A felső réteget falapocskával leszorítjuk és az üveget felöntjük a bab felforralt, borssal és babérral ízesített főzővizével. 

Gézzel vagy tüllel lefedve langyos helyre állítjuk, amíg néhány nap alatt kiforrja magát. A letisztulás után lekötjük és hűvös helyen tároljuk. Nagyon finom kiegészítője meleg vagy hideg sülthúsoknak.
Igazán különleges őszi-téli csemege. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Slambuc, ahogy a régiek készítették...

Nyári káposzta savanyítása

Székely béles recept - erdélyi béles

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...