Leveles vajas kifli


Hozzávalók 
60 deka liszt, 
csipet só 
egy kávéskanál cukor, 
3 deka élesztő, 
3-4 dl tej 
20 dkg vaj, - vagy ugyanennyi margarin, de kenhetjük olajjal is szükség esetén   - ezeket egy kávéskanál sóval jól kikeverünk, a lényeg hogy a só olvadjon fel.  
Az élesztőt a tejjel és a cukorral, pici liszttel felfuttatjuk langyos helyen, aztán a liszttel pici sóval, liszttel, és a maradék tejjel összedolgozzuk. Jó egyenleges, sima, nagyjából pogácsa keménységű tésztánk legyen. Nem kell ragadósnak  lennie, akkor jó ha rugalmas. 
Ha idáig megvagyunk, akkor hengernek sodorjuk, 8 részre vágjuk, s mindegyik szeletből egy gombócot csinálunk lisztezett deszkán. 
Most pihentetjük kicsit, nagyjából 15 percet. Erre azért van szükség, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele. 
Amíg a tésztát pihentetjük a vajat, vagy margarint kikeverjük alaposan a sóval. 
Ha ezzel megvagyunk  4 gombócot kinyújtunk kerekre, vagy kicsit oválisra függőlegesen,  mérete nagytányérnyi legyen.   
Két lapra rákenjük a kikevert habos, vajas só negyedét-negyedét, esetleg simán az olajjal bekenjük, majd ezekre rárakjuk a kenetlen, ugyanolyan formájú, méretű tésztalapot. 
Itt sem árt pár percet várni, nem kell hosszú idő, csak néhány perc. 
Ekkor a tésztákat 8-8 fele vágjuk, majd a szeleteket szélesebb szélüknél fogva szépen felsodorjuk, viszonylag szorosan. A lényeg, hogy ne legyen tele levegővel - mint a beiglit. 
Így járunk el minden szeletkével. 
Ne rakjuk túl közel egymáshoz, mert megnőnek. 
A tepsiben pihentetjük legalább egy negyedórát, de nagyon hosszú ideig nem kell, hisz nem előmelegített sütőbe rakjuk, lesz ideje bent növögetni.
Mielőtt berakjuk vagy egy pici tejjel, vagy pici vízzel kenjük át hirtelen. Ettől lesznek fényesek. Bár sok recept tartalmaz erre a célra tojást, ennek nincs értelme, a tojás kalácsra való. 
200-220 fokon süssük, nagyjából 20-25 perc alatt készül el, de figyelni kell első sütéskor, mert minden sütő más. Ha túl gyorsan sül, vegyük lejjebb a hőfokot. 
Mikor beraktuk a kifliket sülni közben elkészítjük a második adagot. Így mire kisül az adag készen lesz a következő sütnivaló. 
Kelt tésztaféléknél, de főleg kiflinél, kenyérnél kifejezetten jó hatású, ha a sütő aljába egy edényben, vagy tepsiben vizet rakunk be, hogy gőz fejlődjön. Sokkal szebben feljönnek sütéskor. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Egérke, a kanálfánk - fánk kanállal szaggatva