A meggy savanyú gyümölcs, ezért még ha rétes töltelékének szánjuk télen - akkor is cukorral készítjük. Cseresznyét szintén - ez tartósítja.
1 kg kimagozott gyümölcsre 40 deka porcukrot veszünk. Persze lehet kristálycukorral is dolgozni, de akkor a kifőzéskor pár perccel tovább kell dolgoznunk.
A kimagozott meggyet, cseresznyét hibátlan zománcú lábasban óvatosan, majdcsak takarékon, de állandóan kavarva jó sűrűre fűzzük.
Egyszerűbb lényegesen, ha a sütőben próbálkozunk.
Berakjuk takarékon a főzendő gyümölcsöt egy nagy lábasban este, másnap reggel pedig kivesszük a sűrűre főtt finomságot.
Közben akár még pótolhatjuk is, hisz főzés közben a gyümölcs összeesik, így ha rakunk még hozzá, akkor többet készíthetünk.
Ha idáig eljutottunk belekeverhetjük a cukrot és még nagyjából 5 percig főzzük.
A lényeg, hogy a cukor felolvadjon.
Forrón üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
Meleg dunsztban kifőzzük. (Vízben, letakarva).
Majd utána kihűlni védett helyre tesszük, dunna alá, vagy kabátokkal letakarva. A lényeg hogy lassan hüljön ki. (hideg dunszt)
Kiváló finomság csak úgy magában is, de tésztákhoz igazán felséges. És habokhoz, krémekhez is használhatjuk.
No és persze ott a gyümölcsleves.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése