Meggy, vagy cseresznyehús - tartósítószer mentesen


A meggy savanyú gyümölcs, ezért még ha rétes töltelékének szánjuk télen - akkor is cukorral készítjük. Cseresznyét szintén - ez tartósítja. 
 1 kg kimagozott gyümölcsre 40 deka porcukrot veszünk.  Persze lehet kristálycukorral is dolgozni, de akkor a kifőzéskor pár perccel tovább kell dolgoznunk. 
A kimagozott meggyet, cseresznyét hibátlan zománcú lábasban óvatosan, majdcsak takarékon, de állandóan kavarva jó sűrűre fűzzük. 
Egyszerűbb lényegesen, ha a sütőben próbálkozunk. 
Berakjuk takarékon a főzendő gyümölcsöt egy nagy lábasban este, másnap reggel pedig kivesszük a sűrűre főtt finomságot. 
Közben akár még pótolhatjuk is, hisz főzés közben a gyümölcs összeesik, így ha rakunk még hozzá, akkor többet készíthetünk. 
 Ha idáig eljutottunk belekeverhetjük a cukrot és még nagyjából 5 percig főzzük.
A lényeg, hogy a cukor felolvadjon. 
Forrón üvegekbe töltjük, és lezárjuk. Meleg dunsztban kifőzzük. (Vízben, letakarva). 
 Majd utána kihűlni védett helyre tesszük, dunna alá, vagy kabátokkal letakarva. A lényeg hogy lassan hüljön ki. (hideg dunszt)
Kiváló finomság csak úgy magában is, de tésztákhoz igazán felséges. És habokhoz, krémekhez is használhatjuk. No és persze ott a gyümölcsleves.

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...