Mustáros uborka télire


Hozzávalók
5 kg közepes uborka
1 liter víz 
2 púpos evőkanálnyi só
6 mokkáskanál cukor
5 evőkanálnyi mustár
legalább 1 csomag kapor

Szép, egyenletes uborkákat alaposan megmosunk, ha a magok nagyok, akkor kikaparjuk őket, de lehetőleg közepest vegyünk és akkor nem lesz gond vele. 
 A megmosott, esetleg kimagozott uborkát forró vízzel leforrázzuk és negyed óráig a vízben állni hagyjuk. Negyed óra múlva szitára szedjük, hogy a víz jól lecsurogjon róla. 
Tiszta cseréplábasba 1 liter vizet, 2 tetézett evőkanál sót, 6 mokkáskanálnyi cukrot, vagy ugyanannyi  kockacukrot, és 5 evőkanál jó mustárt, néhány szál kaprot  jól felforralunk. 
A jól lecsepegtetett uborkákat üvegekbe töltjük és a már teljesen kihűtött mustáros lével összekevert  ecettel teleöntjük,  majd lekötve kamrába állítjuk.
Különleges ízű savanyúság, s lehet a mustár fajtájával is játszani.
Mellesleg nem kell idegenkedni a mustártól benne, hisz régen a legtöbb savanyúságba mustármagot is tettek.  Kiváló kiegészítője a savanyúságnak. 
Ez a lé nagyjából 5 kiló uborkára biztos hogy elég. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Slambuc, ahogy a régiek készítették...

Nyári káposzta savanyítása

Székely béles recept - erdélyi béles

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...