Aki először lát, vagy hall erről a sütési módról, nem tudja elképzelni, hogy működik ez az egész, s teljesen biztos benne - ez csak porhintés, lehetetlen hogy a papír ne égjen el a parázsban.
Pedig a módszer valós, egy évszázada még sokan alkalmazták.
Hogy lehetséges?
Egyszerű a magyarázat: a papiros a parázs alatt nem érintkezik oxigénnel, a papír egyébként sem száraz ez esetben, és a hamuban a pára, a zsíros lé állandóan nedvesen tartja.
Ennél a sütési módnál két főszabály van:
a) a parázs, amelyben sütni akarunk, hamvas legyen, ne izzon, ne akarjon belobbanni
b) a papiros, amelybe az ételt beburkoljuk, a tűzzel és a nedvességgel szemben ellenálló legyen. Sütéshez legjobb a pergament vagy hólyag papír (ezt is használták befőzéskor), a szürke vagy barna csomagolópapír.
Újságpapír természetesen erre a célra nem használható.
A papírt először vízzel, vagy borral átnedvesítjük, az ételt azután belecsomagoljuk legalább három réteggel bevonva, szóval jó vastagon. Két végén eltekerjük, mintha szaloncukrot csomagolnánk - jó erősen, s utána cérnával - ne műszálassal - el is kötjük rendesen.
Ha a parázsunk már jó, akkor jöhet a finomságok bepakolása.
A parázsba helyezett csomagokat a parázzsal teljesen befedjük, úgyhogy az a külső levegőtől teljesen el legyen zárva.
A nagyobb terjedelmű ételeket a megfelelő időben meg is kell fordítani s újra befedni parázzsal. Hisz süthetnénk így májat zöldséggel, csirkecombot, szinte bármit, amit darabolni is lehet, de ezek készítése már jóval hosszabb időt igényel.
A sütés ideje alapanyagfüggő.
Az ily módon való sütésre a legalkalmasabb a füstről levett friss házi kolbász, vagy jó minőségű füstölt, vagy friss, hentesnél kapható kolbász. De szárazkolbásszal ne kísérletezzünk, az erre nem való.
A kolbászt az átnedvesített papirosba csavarjuk, a papiros két végét erősebben összesodorjuk. Az ily módon becsomagolt kolbászt a hamvas parázsba helyezzük és parázzsal befedjük.
A sütés ideje nagyjából negyedóra. Ha a kolbász vékonyabb, akkor elkészülhet akár 10 perc alatt is.
Ha elkészült az étel, akkor kibontjuk a papírt - igen, lényegében egyben marad az egész - és vagy tányérra rakjuk, vagy a papírról fogyasztjuk. Tormával, mustárral kitűnő.
Papirosban főtt virsli:
A virslit párosával papirosba csomagoljuk. A csomagokat vízzel vagy borral megnedvesitjük, úgy helyezzük el a hamvas parázsba s alaposan befedjük. Főzési idő: 7—8 perc,
Süthetünk krumplit is ezzel a technikával, vagy akár megtörölgetett, fűszerezett csibemájat.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése