Vagyis francia parasztétel, ami nagyon hasonlít a mi toroskáposztánkhoz, ám édeskáposztából, és sertés helyett juh húsból készül.
1 nagy fejeskáposzta
1-1,5 kg kövérebb birkahús
bőven fokhagyma - igen, a franciák is imádják a fokhagymát, sőt...jobban mint a magyarok
5 dkg vaj
só bors
2 fej vöröshagyma
1 evőkanálnyi liszt
Szép nagy fejeskáposztából kivágjuk a torzsáját, és úgy, hogy egyben maradjon forrástól számítva negyedórát főzzük sós vízben.
Mikor megfőt leöntjük róla a vizet, hagyjuk kicsit hűlni a káposztát, hogy tudjunk dolgozni vele. Felvágjuk, de úgy, hogy ne nagyon aprózzuk el, hanem hosszúkás csíkokat kapjunk, nagyjából vékony ujj méretűeket.
Ha elkészült, akkor az edényben, amiben főtt - félrerakjuk.
Utána a juhhűst feldaraboljuk, méghozzá kockázzuk. Ezeket a húskockákat bedörzsöljük alaposan a felaprózott fokhagymával. Nyugodtan rajta is hagyhatjuk a fokhagymát.
Fontos ennél az ételnél, hogy a hús kövéres legyen, mert a káposztát is át kell járnia a zsírnak. (nem fogyókúrás étel, dolgoztak vele keményen)
A darabolás után egy lábasban feltesszük a vajjal együtt párolni. Ha már pirul, akkor sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy felaprózott vöröshagymát, megszórjuk egy evőkanálnyi liszttel, s így pirítjuk még pár percet. Nem kell sokáig, max 5-10 perc.
Levesszük a tűzről, és most felrakjuk melegedni a felaprózott káposztát abban az edényben, amiben megfőztük. Rárakjuk a kicsit pirított húst, ismét megszórjuk felaprózott vöröshagymával, s ha van maradék húsleves a házban, akkor azzal engedjük fel. Ha nincs - erre azért nagy az esély - akkor megteszi a húsleveskockából főzött leveske is. Az íz a lényeg.
Ha felengedtük a húst, akkor lefedjük - takarékon főzzük tovább. Minimum 3 órát.
Ha már lefőtte a levét, akkor adunk hozzá megint egy kis húslét, de nem levest főzünk, annyi leves legyen rajta, ami feltétlen fontos.
A végén már nem szaporítjuk a lével, hanem hagyjuk lepirulni. Ekkorra a húsból kifő-kisül a zsír.
Ezt a főzés végén szépen lekanalazzuk. Ki is dobhatjuk, de félre is rakhatjuk - ha máshoz használnánk.
Akkor jó, ha az egész szép, barnás színt kap. Ugyanúgy, mint a toros esetében.
A legjobb forrón fogyasztva.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése