Paysan étek - francia "toroskáposzta"


Vagyis francia parasztétel, ami nagyon hasonlít a mi toroskáposztánkhoz, ám édeskáposztából, és sertés helyett juh húsból készül. 
 1 nagy fejeskáposzta
1-1,5 kg kövérebb birkahús
bőven fokhagyma - igen, a franciák is imádják a fokhagymát, sőt...jobban mint a magyarok
5 dkg vaj
só bors
2 fej vöröshagyma
1 evőkanálnyi liszt

 Szép nagy fejeskáposztából kivágjuk a torzsáját, és úgy, hogy egyben maradjon forrástól számítva negyedórát főzzük sós vízben.
Mikor megfőt leöntjük róla a vizet, hagyjuk kicsit hűlni a káposztát, hogy tudjunk dolgozni vele. Felvágjuk, de úgy, hogy ne nagyon aprózzuk el, hanem hosszúkás csíkokat kapjunk, nagyjából vékony ujj méretűeket. 
Ha elkészült, akkor az edényben, amiben főtt - félrerakjuk. 
Utána a juhhűst feldaraboljuk, méghozzá kockázzuk. Ezeket a húskockákat bedörzsöljük alaposan a felaprózott fokhagymával. Nyugodtan rajta is hagyhatjuk a fokhagymát. 
Fontos ennél az ételnél, hogy a hús kövéres legyen, mert a káposztát is át kell járnia a zsírnak. (nem fogyókúrás étel, dolgoztak vele keményen)
A darabolás után egy lábasban feltesszük a vajjal együtt párolni. Ha már pirul, akkor sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy felaprózott vöröshagymát, megszórjuk egy evőkanálnyi liszttel, s így pirítjuk még pár percet. Nem kell sokáig, max 5-10 perc. 
Levesszük a tűzről, és most felrakjuk melegedni a felaprózott káposztát abban az edényben, amiben megfőztük. Rárakjuk a kicsit pirított húst, ismét megszórjuk felaprózott vöröshagymával, s ha van maradék húsleves a házban, akkor azzal engedjük fel. Ha nincs - erre azért nagy az esély - akkor megteszi a húsleveskockából főzött leveske is. Az íz a lényeg. 
Ha felengedtük a húst, akkor lefedjük - takarékon főzzük tovább. Minimum 3 órát. 
Ha már lefőtte a levét, akkor adunk hozzá megint egy kis húslét, de nem levest főzünk, annyi leves legyen rajta, ami feltétlen fontos. 
A végén már nem szaporítjuk a lével, hanem hagyjuk lepirulni. Ekkorra a húsból kifő-kisül a zsír.
Ezt a főzés végén szépen lekanalazzuk. Ki is dobhatjuk, de félre is rakhatjuk - ha máshoz használnánk. 
Akkor jó, ha az egész szép, barnás színt kap. Ugyanúgy, mint a toros esetében. 
A legjobb forrón fogyasztva. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen