Pék kifli


Hozzávalók
40 deka liszt, 
2 deka élesztő, 
2 kocka cukor, 
4 deka vaj 
víz

Az élesztőt egy kevés liszttel, a 2 kocka cukorral  vagy annak megfelelő kristálycukorral,és tejjel felfuttatjuk. 
 Ha megkél, bedagasztjuk a megmaradt liszttel, 4 deka olvasztott vajjal, vagy olajjal és egy kevés sóival, no meg persze annyi vízzel, hogy kenyértésztát kapjunk. 
Nem kell nagyon lágynak  lennie. 
A tésztából három cipót csinálunk és betakarva egy óra hosszat kelni hagyjuk. 
Ha duplájára kél lisztezett deszkán megformáljuk, aztán kerek tésztának kinyújtjuk, mint a tortalapot .
8 cikkre vágjuk, először négybe, aztán azokat is felezve,  és akkor az elsőt a külső, szélesebb végétől göngyöljük fel. Ha felsodortuk, utána kifli formára behajlítjuk, és sütőlemezre rakjuk, amit sütőpapírral kibéleltünk. 
 Még egy kicsit kelni hagyjuk a tepsin, nem kell félórákat, majd lazán megkenjük vízzel, ha valaki tojással is megkenheti, bár a pékek ilyesmit kiflire nem használnak.  És ha sósan akarjuk fogyasztani ekkor szórhatjuk meg sóval.
A sütő aljába rakjunk egy kistepsit vízzel, így a keletkező gőzben még szebben megnőnek. 

Fotó: Wikipédia

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen