Hozzávalók
40 deka liszt,
2 deka élesztő,
2 kocka cukor,
4 deka vaj
víz
Az élesztőt egy kevés liszttel, a 2 kocka cukorral vagy annak megfelelő kristálycukorral,és tejjel felfuttatjuk.
Ha megkél, bedagasztjuk a megmaradt liszttel, 4 deka olvasztott vajjal, vagy olajjal és egy kevés sóival, no meg persze annyi vízzel, hogy kenyértésztát kapjunk.
Nem kell nagyon lágynak lennie.
A tésztából három cipót csinálunk és betakarva egy óra hosszat kelni hagyjuk.
Ha duplájára kél lisztezett deszkán megformáljuk, aztán kerek tésztának kinyújtjuk, mint a tortalapot .
8 cikkre vágjuk, először négybe, aztán azokat is felezve, és akkor az elsőt a külső, szélesebb végétől göngyöljük fel. Ha felsodortuk, utána kifli formára behajlítjuk, és sütőlemezre rakjuk, amit sütőpapírral kibéleltünk.
Még egy kicsit kelni hagyjuk a tepsin, nem kell félórákat, majd lazán megkenjük vízzel, ha valaki tojással is megkenheti, bár a pékek ilyesmit kiflire nem használnak. És ha sósan akarjuk fogyasztani ekkor szórhatjuk meg sóval.
A sütő aljába rakjunk egy kistepsit vízzel, így a keletkező gőzben még szebben megnőnek.
Fotó: Wikipédia
Megjegyzések
Megjegyzés küldése