Hozzávalók
1 kiló megtisztított karalábé
só ízlés szerint
2 mokkáskanál cukor
5 dkg vaj (vagy olaj)
1/2 kg tarja csont nélkül, vagy lapocka
bors
1 fej vöröshagyma reszelve
10 dkg rizs
minimum 1/2 csomag petrezselyemzöld
5 dkg füstölt szalonna felkockázva
10-15 dkg füstölt sonka darálva
olaj a sütőforma kikenéséhez
3/3 liter tejföl
10 dkg zsemlemorzsa
A karalábét kockára vágjuk, megsózzuk, a kristálycukorral vajon megpároljuk.
Ezzel egy időben felrakjuk a felszeletelt tarját, vagy lapockát apróra vágott, vagy reszelt vöröshagymával párolni. Sózzuk, és borsozhatjuk is. Adjuk párolás közben hozzá a felaprózott petrezselyemzöldet is.
Pároljuk meg külön a rizst is, természetesen azt is sózva, borsozva kicsit.
Ha elkészültek levesszük a tűzről.
A megpuhult húst vagy nagyon apróra vágjuk, vagy ledaráljuk, de hozzádaráljuk a füstölt szalonnát és a füstölt sonkát is.
Mikor ezzel megvagyunk keverjük össze a darált húsokat a rizzsel.
Előveszünk egy tepsit, vagy tűzálló tálat, és megkenjük zsiradékkal, majd elkezdjük rétegezni a dolgokat.
Első sor karalábé, majd rá a rizses-húsos keverék. Tejfelezzük kissé meg, majd kezdjük elölről. A lényeg, hogy az utolsó réteg karalábé legyen.
Ezt leöntjük bőven tejföllel, és megszórjuk zsemlemorzsával. S pici olajat csurgatunk rá.
Nagyjából félórára a sütőbe rakjuk jó közepes hőfokra.
Szépen megpirítjuk.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése