Rakott karalábé


Hozzávalók
1 kiló megtisztított karalábé
só ízlés szerint
2 mokkáskanál cukor
5 dkg vaj (vagy olaj)
1/2 kg tarja csont nélkül, vagy lapocka
bors
1 fej vöröshagyma reszelve
10 dkg rizs
minimum 1/2 csomag petrezselyemzöld
5 dkg füstölt szalonna felkockázva
10-15 dkg füstölt sonka darálva
olaj a sütőforma kikenéséhez
3/3 liter tejföl
10 dkg zsemlemorzsa

A karalábét kockára vágjuk, megsózzuk, a kristálycukorral vajon megpároljuk. 
Ezzel egy időben felrakjuk a felszeletelt tarját, vagy lapockát apróra vágott, vagy reszelt vöröshagymával párolni. Sózzuk, és borsozhatjuk is. Adjuk párolás közben hozzá a felaprózott petrezselyemzöldet is. 
Pároljuk meg külön a rizst is, természetesen azt is sózva, borsozva kicsit. 
Ha elkészültek levesszük a tűzről. 
A megpuhult húst vagy nagyon apróra vágjuk, vagy ledaráljuk, de hozzádaráljuk a füstölt szalonnát és a füstölt sonkát is. 
Mikor ezzel megvagyunk keverjük össze a darált húsokat a rizzsel. 
Előveszünk egy tepsit, vagy tűzálló tálat, és megkenjük zsiradékkal, majd elkezdjük rétegezni a dolgokat. 
Első sor karalábé, majd rá a rizses-húsos keverék. Tejfelezzük kissé meg, majd kezdjük elölről. A lényeg, hogy az utolsó réteg karalábé legyen.
Ezt leöntjük bőven tejföllel, és megszórjuk zsemlemorzsával. S pici olajat csurgatunk rá. 
Nagyjából félórára a sütőbe rakjuk jó közepes hőfokra. 
Szépen megpirítjuk. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen